Nemes ruhák, értékes ékszerek – egyszerű halandóként csak sejthetjük, milyen kincsek rejlenek II. Erzsébet királynő ruhatárában. Mi történik mindezzel most, a halála után? A végére jártunk.

Értékes divathagyaték

Erzsébet királynő nemcsak Nagy-Britannia királynője volt, a kifogástalan stílus egyik nagy ikonjának is mondhatta magát. Élénk színű ruhák, elegáns fejfedők és kifinomult ékszerek – kétségtelen, hogy megtalálta a saját, jellegzetes stílusát. Ám az uralkodónő a napokban elhagyott minket, és az egész világ kíváncsi arra, mi történik valójában a szekrénye értékes tartalmával. Hiszen egyhamar nem lesz újabb uralkodó királynő. Mi a teendő tehát II. Erzsébet királyi ruháival?

A személyzet átfutja 

Brian Hoey, a Not in Front of the Corgis című könyv szerzője szerint a királynő ruhái a stylistjaihoz kerülnek először. Még életében őfelsége a stylistjára hagyta a megunt ruháit. Ezután megengedte neki, hogy vagy megtartsa a már nem viselt darabokat és maga viselhesse, vagy eladásra kínálhassa. Utóbbi esetében a címkéket mindig előzetesen eltávolítják, hogy senki ne tudja nyomon követni, hogy a ruhák a Buckingham-palotából származnak.

Az emléktárgyak a családhoz kerülnek 

A királynő mintegy 142 koronaékszerhez férhetett hozzá 70 éves uralkodása alatt. Az értékes ékszerek azonban nem a családé, hanem az Egyesült Királyságé. Ha az uralkodó meghal, a következő uralkodó automatikusan megörökli. Az ékszereket mégcsak nem is a palotában tárolják. A legfontosabb részek a London Towerben vannak kiállítva, hogy minden ember gyönyörködhessen bennük.

Tatler szerint a királynő magángyűjteményében jó 300 különböző ékszer volt, amelyek számos brossból, nyakláncból, karkötőből, fülbevalóból, gyűrűből, karórából és medálból álltak. Hogy pontosan mi történik velük, egyelőre nem tudni. Azonban úgy gondolják, hogy a legtöbb ékszer a családon belül marad. Az újonnan megkoronázott Katalin hercegnét a királynő gyémánt brossát viselve látták a szeptember 14-én. Az ékszerek öröklése bevett gyakorlat a brit királyi családok körében. Diana például a fiaira hagyta a holmiját azzal a kéréssel, hogy adják oda azokat a leendő menyeiknek – írja a schweizer illustrierte.Source link

Vélemény, hozzászólás?