Szerző: virag Közzétéve:

Mostantól hagyod a hagyományos receptet, és csak ezt akarod majd elkészíteni!

A lasagne a legkényelmesebb étel. Melegít, feltölt, és jó érzéssel tölt el – nem csak a gyomrunkban. A tésztarétegeket általában klasszikus módon darált hússal töltjük ki, ezúttal azonban érdemes finom sütőtökre cserélni. Hiszen itt az ősz, és a recept tökéletes – arról nem beszélve, hogy sokkal egészségesebb is. Persze a sütőtökös lasagne némi munkát igényel, de amit gyakran elfelejtünk: ha a vajas vagy hokkaidói sütőtök mellett döntünk, még a hámozást is megspórolhatjuk. Viszont biztosak lehetünk benne, hogy ez a recept megéri a darabolás minden percét! A maradéknak egyébként másnap legalább olyan finom íze van, mint frissen kiszedve a sütőből…

Hozzávalók:

  • 1 hokkaido tök (kb. 1,2 kg)
  • 2 hagyma
  • 4 szál kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • 500 g paradicsom
  • 2 tk paradicsompüré
  • bors
  • 40 g vegán vaj vagy margarin
  • 40 g liszt
  • 1/4 l mandula vagy kesutej
  • 250 g vegán tejszín
  • szerecsendió
  • 12 lasagne lap
  • 125 g vegán mozzarella
  • 50 g vegán parmezán

Elkészítés:

  1. A sütőtököt felnegyedeljük, a magházát kivesszük. A hagymát meghámozzuk. A sütőtök pépet, a hagymát felkockázzuk. Szedjük le a kakukkfű leveleit a száráról.
  2. Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a sütőtököt, a hagymát és a kakukkfüvet, és kevergetve pirítsuk körülbelül öt percig. 
  3. Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét a tökhöz. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és pár percig pároljuk, ezután tegyük félre a zöldségeket.
  4. A besamel szószhoz olvasszuk fel a vajat vagy a margarint egy serpenyőben. Hozzáadjuk a lisztet, és keverés közben megdinszteljük. Fokozatosan hozzáöntjük a növényi tejet és a növényi tejszínt, és jól összekeverjük. Forraljuk fel a szószt, és lassú tűzön hagyjuk körülbelül tíz percig megduzzadni. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
  5. Egy téglalap alakú rakott edény aljába terítsünk 2 evőkanál besamelt, és tegyünk félre további 3 evőkanál szószt. A tetejére terítsünk három lasagne-lapot, valamint a sütőtökös töltelék 1/3-át. Öntsük rá a maradék besamel 1/3-át, fedjük le még három lasagne lappal. Ezután folytassuk a maradék zöldséggel, besamel és lasagne lapokkal. Befejezzük a maradék három lasagne-lappal, végül megkenjük a fenntartott szósszal.
  6. A vegán mozzarellát vékony szeletekre vágjuk. Reszeljük le a vegán parmezánt. 
  7. A sütőtökös lasagne -t előmelegített sütőben 200 fokon légkeveréses funkción 35-45 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Source link

Vélemény, hozzászólás?