A hajápolás egyik fő hibája az, hogy nem fordítanak kellő figyelmet az alapvető szépségápolási termékek kiválasztására, illetve azok kombinációjára. Most összeállítottunk egy teljes útmutatót, amely segít elkerülni a hibákat.

Határozd meg a fejbőr és a haj típusát

A hajápolás szisztematikus megközelítést igényel, beleértve a szépségápolási termékek kiválasztását is. A legtöbb hibát olyan alaptermékek vásárlásakor követik el, mint a sampon, balzsam és hajpakolás, később pedig a helyzetet súlyosbítja ezek helytelen kombinációja. A kozmetikus-bőrgyógyász szakorvos, Dr. Tatyana Kostsova segítségével pontot teszünk minden kérdés végére.

A balzsamok, kondicionálók és hajmaszkok kiválasztása előtt meg kell határoznunk a fejbőr bőrtípusát és hajtípusát. Tény, hogy gyakran a fejbőr bőre eltér a haj típusától, és a haj gyökerei és végei is eltérhetnek, ezért a kozmetikumok kiválasztásának megkezdése előtt meg kell tanulnunk meghatározni a haj típusát. Tehát megkülönböztetni a:

  • zsíros bőrt
  • normál bőrt
  • száraz bőrt

Ha a bőr huzamosabb ideig (5-7 napnál tovább) nem piszkosodik, vagyis nincs zsíros haj, zsíros fény, érzékeny vagy feszesebb fejbőr érzésünk is van, ilyenkor azt mondhatjuk, hogy a bőrtípus száraz.

A normál bőr nem hajlamos irritációra, viszketésre vagy kiütésekre. A 3. vagy 4. napon a haj zsírosodásának jelei láthatóak: a szőr a gyökereknél mérsékelten zsíros fényt kap. Ebben az esetben normál fejbőrről beszélünk.

Nos, és végül a zsíros bőrre jellemző, hogy reggel megmossák a fejüket, este pedig már zsíros csillogást látható azokon a területeken, ahol a haj hozzáér a bőrhöz. A fejbőr túlzott vagy kifejezettebb faggyútermelése a homlokhoz és a koronához közeli területre esik – pontosan ezeken a területeken vannak nagy koncentrációban a faggyúkiválasztó mirigyek, és a zsíros haj jobban észrevehetővé válik.

Sampon kiválasztása

Miután meghatároztuk a fejbőr típusát, elkezdhetjük a sampon kiválasztását. 

Vegyük figyelembe, hogy ha zsíros a fejbőrünk, ne használjunk agresszív tisztítószereket tartalmazó samponokat. Jobb, ha hetente többször használunk zsíros fejbőrre való vagy korpásodás elleni samponokat, esetleg normál bőrre való sampont. Hetente egyszer-kétszer pedig mélytisztításra szolgáló termékeket. Az ilyen szépségápolási termékek gyulladáscsökkentő, faggyúszabályozó és normalizáló hatást fejtenek ki a bőr mikrobiotájára.

A kondicionálók kiválasztása

Ami a kondicionáló, balzsam vagy hajmaszk kiválasztását illeti, itt továbblépünk a haj magjával vagy szabad részével való munkára. A gyökereknél lévő haj állapotát a fejbőr bőrének állapota jellemzi: attól függ, mennyire zsíros, száraz vagy normál. 

Ami a hosszt illeti, a haj bizonyos ápolást igényel a hajszál típusától függően. Lehet pikkelyes, világosabb, bolyhos, porózus, a haj lehet zsíros vagy száraz. Ezen paraméterek alapján érdemes ápolószert választani.

A kondicionáló leggyakrabban speciális demetikonokat vagy simítószereket tartalmaz, amelyek kitöltik a pikkelyek közötti teret, és ezáltal simaságot adnak. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen kondicionálók károsak lehetnek a bőrre: ne felejtsük el mélytisztító szerekkel kezelni a fejbőrt, hogy biztosítsuk a mirigyek normális működését és a bőr egészséges állapotát. 

A kondicionálók és balzsamok felületi kozmetikai hatásúak, és mosás után használják. A haj hosszában alkalmazzák, nem a gyökérzónára. A használat időtartamát az adott kozmetikai termék gyártója határozza meg. Ezeket a termékeket minden alkalommal szabad használni a bőr és a haj mosásakor. 

Maszk kiválasztása

Ami a hajmaszkokat illeti, azok specifikusabbak, erősíthetik és megőrizhetik a hajszínt a festés során. Simító, sűrítő, hidratáló hatásúak lehetnek, valamint 10 vagy 14 naponta egyszer használják őket. 

Ezenkívül a maszk formájú kozmetikai terméknek egy bizonyos ideig a hajon kell lennie, amelyet a maszk gyártója a csomagoláson jelez. Hogyan kell helyesen alkalmazni a hajmaszkot? 

A fejbőr és a haj megmosása után érdemes eltávolítani a felesleges nedvességet, törölközővel letörölni, majd a haj hosszában kozmetikai maszkot felvinni, törölközőbe tekerni és a kívánt ideig hagyni. Ezt követően mossuk le a maszkot vízzel.

Fontos tudni, hogy forró vízzel nem lehet hajat mosni. A legjobb, ha hűvösen vagy langyosan végezzük a tisztítást a hajszerkezet megfelelő diszulfid-fehérje kötéseinek megőrzése érdekében – ez fényt és egészséges megjelenést kölcsönöz neki.

Fontos megjegyezni, hogy rendkívül káros a hajat mosás után nedvesen fésülni, amíg a fejbőr meg nem szárad. Ez a haj túlzott elvesztéséhez és a szőrtüsző traumatizálásához vezethet- mondja a szakember.  

Forrás

Vélemény, hozzászólás?