Hová vezetnek bennünket a gyermekkori álmok, ha beteljesületlenül hagyjuk őket? Miért zavar minket annyira, és miért kellene mindannyiunknak rendezni ezt a bizonyos „vágyak szekrényét”, közben pedig legalább azt teljesíteni, ami valóságos?

Vágyak szekrénye – miért veszélyes?

Minden másodpercben, minden percben választunk. Néha ezek a döntések nagynak és létfontosságúnak tűnnek, néha teljesen öntudatlanok.  Végső soron minden döntés segít abban, hogy növekedjünk, felismerjük önmagunkat és kinyíljunk, mint egy gyönyörű virág.

A pszichológusoknak folyamatosan azzal kell szembesülniük, hogy ritka kivételektől eltekintve mindannyian magunkkal cipeljük a beteljesületlen vágyak bőröndjét. Az elévülési idő itt nagyon eltérő: gyermekkor, serdülőkor… A lényeg hogy mélyről, valahonnan a szívből keletkeztek, és valamiért az „archívumban” kötöttek ki. Nincs idő, pénz, vannak fontosabb dolgok – íme egy hozzávetőleges lista arról, hogy életünk során olyan választásokat halmozunk fel, amelyek távolról sem kedveznek annak, amit bensőnk kér. És kár hogy eddig senki nem mérte fel, mekkora energia szabadul fel, amikor végre a legkisebb dolgot is előrángatjuk a vágyak szekrényéből.

Lélek, szív, felsőbb én, belső – ennek a belső hívásnak számos meghatározása létezik. Ami fontos, azt sokszor valamiért elraktározzuk és elhalasszuk későbbre. Pénzt keresünk, igyekszünk gyereket nevelni, kapcsolatokat építeni. Aztán kiderül, hogy ez a többlet szorongásból, stresszből, áldozatból és önmegtagadásból áll.  Vagyis ez az az út, amely a fizikai és érzelmi kimerültséghez vezet.

Nyisd ki a szekrényt

Ennek a szekrénynek a szétszedéséhez néha kellő bátorságra, egy csipetnyi kitartásra és még akaraterőre is szükség van.  Nagy felfedezésekre tettek szert azok a tudatos emberek, akik leküzdötték a gyermekkori félelmeik nyilvánvaló furcsaságát, és elmentek rendezni a vágyaikat egy szakember segítségével.

Ezeknek a belső szekrényeknek a szétszedésével lehetőséget adunk arra, hogy valami újat kezdjünk az életben. Hogy megszabaduljunk az elégedetlenségtől, és megtanuljuk megérteni mennyire fontos, hogy csak egy kicsit gondoljunk magunkra és rájöjjünk, mire van valójában szükségünk. Ez paradoxon, de valamilyen oknál fogva gyakran kiút az elhúzódó pénzhiányból, a kapcsolatok hanyagságából. Egyesek számára úgy tűnik, hogy még a test is megváltozik – fiatalabbá és egészségesebbé válik.

Az emberek gyakran problémákkal terhelve mennek pszichológushoz vagy pszichológiára, elfelejtve, hogy a probléma és a kudarc egyben jelzés is. Jelzés hogy eltévedtünk, nem törődtünk valódi céljainkkal. De ez az a nagyon egészséges egoizmus, amely az életet az áldozatok és veszteségek sorozatából az alkotás örömévé változtatja, függetlenül attól, hogy miről van szó – kapcsolatokról, karrierről, otthonról, szabadidőről. Időbe telik és ismét sok bátorság kell ahhoz, hogy belépjünk a Pandora szelencéjébe. Azt javasolják a pszichológusok, hogy nézzük meg azt a rossz árnyékot, amely a fájdalomból, féltékenységből, félelmekből és egyéb tompaságból gyűlt össze. És amelyik tele van valós szükségleteinkkel.

Sok hatékony módszer nagyon egyszerű, bár mechanizmusuk magyarázata sok kötetbe telhet. Ne legyünk lusták, és szánjunk néhány percet arra, hogy emlékezzünk a régóta fennálló vágyakra és elfeledett gyermekkori álmainkra. Vegyünk egy mély lélegzetet és – teljesítsük őket. Ezek után garantált az öröm érzése és mindenféle kellemes bónusz – mondják a szakemberek.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?