Az, hogy milyen személyiséget alakítunk ki, kevésbé függ a testvérektől, mint azt korábban gondoltuk.

Testvéreink hatásai

A nagytestvér, aki megvéd minket, ha mások rosszindulatúak velünk, a kistestvér az, aki mindig idegesít, mert együtt akar játszani velünk… Ennek a két sztereotip álláspontnak a családban nagy hagyománya van. De milyen hatással van valójában a testvérek neme és életkora a saját személyiségünkre? A lipcsei, zürichi és az új-zélandi Wellingtoni Victoria Egyetem kutatói most egy nagy nemzetközi tanulmányban vizsgálták ezt a kérdést.

A pszichológiát évtizedek óta foglalkoztatja az a kérdés, hogy mi a különbség, hogy valaki lánytestvérekkel vagy fiútestvérekkel nő fel. Azt is, hogy a testvérek befolyásolják-e, hogy testvéreik milyen mértékben vesznek fel nemnek megfelelő tulajdonságokat, azaz „tipikusan férfiként” vagy „tipikusan nőként” viselkednek a későbbiekben. Az egyik tudományos irányzat azt feltételezte, hogy a lány több női tulajdonságot fejleszt ki, amikor lánytestvérekkel nő fel, egy másik pedig ennek az ellenkezőjét.

A testvérek befolyása a saját személyiségére alacsony

A tudósok most először elemezték több mint 80 000 felnőtt adatait kilenc országból, köztük Németországból és az Egyesült Államokból, Mexikóból és Kínából. Arra a következtetésre jutottak, hogy az olyan jellemzők mint a kockázatvállalási hajlandóság, az érzelmi stabilitás, a lelkiismeretesség és a türelem, nem kapcsolódnak szisztematikusan a testvérek neméhez. „Eredményeink cáfolják azt az elképzelést, hogy a testvérekkel való felnövekedés azt jelenti, hogy hosszútávon olyan személyiségjegyeket alakítunk ki, amelyeket „tipikusan nőnek” vagy „tipikusan férfinak” tekintenek a társadalomban” – mondja Julia Rohrer, a Lipcsei Egyetem munkatársa. A szakember így összegzi: Összességében a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a testvérek meglepően csekély hatással vannak a felnőttkori személyiségre. A testvéri pozíció – akár elsőszülöttek vagyunk, akár szendvicsgyerekek – az nem játszik nagy szerepet a személyiségünkben.

A testvérekkel rendelkező nők jövedelme gyakran alacsonyabb

Az új vizsgálat eredményei azonban nem jelentik azt, hogy a testvér neme ne játszana szerepet a saját életünkben. Gazdasági tanulmányok kimutatták, hogy az Egyesült Államokban és Dániában a testvérekkel rendelkező nők alacsonyabb fizetést kapnak. “Tehát úgy tűnik, hogy itt érdekes dinamikák vannak, amelyek a nemhez kapcsolódnak” – mondja Rohrer. “De a személyiség valószínűleg nem része az ilyen hatások magyarázatának” -tette hozzá.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?