Az alkalmazástól a tárolásig így lehet a legjobban felhasználni a C-vitamint, hogy egész évben élénk és egyenletes bőrünk legyen.

C-vitamin a fáradt arcbőrre

A fakó arcszín frissítése és pigmentfoltok eltüntetése érdekében a C-vitamin aranyat ér – különösen hatékony az idősebbek számára. Éppen emiatt a megfelelő bőrápolási rutin esetében nélkülözhetetlen, hogy megismerkedjünk a rendkívül jótékony antioxidánsokkal. “A C-vitamin talán a leghatékonyabb, helyileg alkalmazott antioxidáns” – mondja a bőrgyógyász Dr. med. Joshua Drawer. “Semlegesíti a szabad gyökök káros hatásait, megóvja a bőrt az ultraibolya sugárzástól és más káros környezeti hatásoktól, megakadályozza a pigmentek túltermelését, biztosítva ezzel az egyenletes bőrt és elősegítve a sötét foltok elhalványulását.” -tette hozzá. De hogyan lehet a legjobban felhasználni a csodaszert úgy, hogy a lehető legfrissebb megjelenést kapjuk? Most ezt is megtudhatjuk.

A megfelelő koncentrátum

A bőrünknek megfelelő koncentrátum megtalálása kritikus fontosságú a helyileg alkalmazott C-vitamin hatékonysága szempontjából – mondja a New York-i dermatológus Dr. Patricia Wexler. “Kezdjük alacsony koncentrációjú 10% -kal, és a hatástól függően fokozatosan 15% vagy 20% -ra emeljük” – tanácsolja. A zsíros vagy a normál bőr számára az L-aszkorbinsav a C-vitamin leghatékonyabb formája, míg a magnézium-aszkorbil-foszfát, a vízben oldódó C-vitamin a leginkább tolerálható a száraz és érzékeny bőrre. 

Ügyeljünk a pH értékre

A C-vitamin felszívódása nagymértékben függ annak pH-jától. A normál bőr számára az optimális felszívódáshoz válasszuk azt a C-vitamint, amelynek alacsony a pH-ja, körülbelül 3,5 körül van. Ha azonban érzékeny bőrrel rendelkezünk, akkor érdemes fontolóra vennünk azt a terméket, amelynek a pH értéke 5-6 között van. “Ez megfelel a bőr természetes pH-értékének, ezért alig irritálhatja a bőrt” – mondja Dr. Patricia Wexler.

Így tárold

A C-vitamin szérumokat két fő kategóriába lehet osztani: vízzel oldható és vízálló. Az előbbi instabilabb és érzékenyebb a fényre, ezért általában olyan palackokban érdemes tárulnunk, amely nem átlátszó, esetleg barna színű. Az utóbbi termékek stabilabbak, még közvetlen napfény esetén is. Függetlenül attól, hogy melyik kategóriát választja, fontos, hogy a C-vitamint légmentesen tartsuk sötét, hűvös helyen. “Ha a szín elsötétül vagy zavaros lesz, az anyag már oxidálódott, ne hasznájuk” – figyelmeztet Dr. Wexler, hozzáfűzve, hogy ez igaz akkor is, ha kellemetlen szagokat tapasztalunk -írja a Vogue.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?