A boldogság háza vagy egy aranykalitka? Hogyan kerültek a nők a hárembe az Oszmán Birodalomban, és voltak-e szigorú kritériumok a kiválasztásuk során? Anyagunkban az alapvető szabályokról, törvényekről beszélünk.

Hárem – kik lehettek a szultánok ágyasai?

A 13. századtól kezdve az Oszmán Birodalomban megjelent egy olyan jelenség, mint a hárem. A szultáni palota őrzött része, amelyben az uralkodó rabszolgái, ágyasai, feleségei és rokonai éltek. Az arab “hárem” jelentése “tiltott hely”.  Összességében több tucat lánytól több százig éltek a háremben. Néhányukat szüleik eladták, amint a lányok 5 évesek lettek – és sok családban őszinte vágy volt a lány ilyen „adományozása”. Remélték, hogy a jövőben a gyermek a szultán választottja lehet, ezért azonnal aláírták azokat a dokumentumokat amelyek megerősítik, hogy már nincsenek jogaik gyermekükhöz. Ugyanakkor a lányokat bizonyos kritériumok szerint értékelték attól függően, hogy melyikből lehet tovább megjósolni hogy sikeres lesz-e a később, vagy sem. 

Lehetetlen azonban kiemelni egy bizonyos népszerű ágyastípust, mert minden szultán meghatározta a saját kritériumait az „ideális” megjelenéshez. Például egy uralkodás alatt keresettek lehettek a barnák. Ők voltak többségben a háremben. A szőkék nem voltak annyira vonzóak az uralkodó számára. A történelemben voltak példák szultánokra, akik különösen tisztelték a nőies és lekerekített formájú lányokat. Nekik speciális étrendet választottak a súly fenntartása érdekében. De kezdetben például a túlsúlyra hajlamos lányok váltak ágyasokká. Ha a kiválasztottaknak a karcsú formákhoz kellett ragaszkodniuk, akkor az étrendet korlátozták. A kis adagok és bizonyos ételek természetesen egészségesek. Húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt, levest és édességet csak a szultán társaságában éjszakázó lányok engedhettek meg maguknak.

Intelligencia, mint csábító erő

Néhányan szultán egyáltalán nem volt szigorú a külső jellemzőkkel szemben. Sokkal jobban figyelték a lányok egészségét és életritmusát, így mindegyik jól ápolt volt és ügyesnek tűnt. Sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az olyan adatoknak, mint az intelligencia, a nevelés és az etikett. Valójában sokak számára a hárem egyfajta zárt iskola lett, ahol a lányok képzésen vettek részt, ami természetesen az volt, hogy tovább tudjanak versenyezni egymással. 

Az illem rendkívül fontos volt a lányok számára. Ezeket úgynevezett versekben, instrukciókban fogalmazták meg a tanulók, bennük rejlett a viselkedés és a további siker titka. Ezen alapok nélkül egyetlen szépség sem nyerhette volna el a szultán tetszését.

És ahhoz, hogy a lány változatossá tegye szabadidejét, meg kellett tanulnia játszani több hangszeren. Tudi kellett énekelni, el kellett sajátítani a költészetet és a tánc alapjait, valamint egyszerű koreográfiákat. És minél többet tudott a lány, annál értékesebb kincs volt. Az egyik legfontosabb készség a csábítás készsége volt – még az ilyen technikákat is tanulmányozták a háremben. Ezek közé tartozott a megfelelő smink kiválasztása, az előnyök hangsúlyozása vagy a hibák elrejtése. De mindenben tudni kellett a mértéket. A szerénységet nagyra tartották, így a jelmezek nem voltak vulgárisak és túl nyíltak. Sőt, a magabiztos és helyesen csábító lányokat azonnal kiemelték a versenyzők közül. Természetesen a lányok is készültek a nászéjszakára: ennek a kapcsolatnak sajátos testi és erkölcsi szabályai voltak, amelyeket az ágyasok és a szultán is betartottak. 

Kötelező alakformálás

Ráadásul a lányoknak kiváló fizikai formában kellett lenniük, így soha senki nem mondta le a futó- és úszóórákat. Nem feledkeztek meg az alapismeretekről: irodalom, földrajz, nyelvek és történelem. Ahhoz hogy tisztelt nővé válhassanak, művelt emberré kellett válniuk. Műveltség és kalligráfia, versírás, írástudó beszéd – az ágyasoknak mindenben hozzáértőnek kellett lenniük.

“Gazdasági” tulajdonságaikat is értékelték: azt a képességet, hogy teával és édességekkel szolgáljanak, nyugodt beszélgetést tudjon fenntartani a fogadás alatt. Egy másik kötelező feltétel, hogy a nőknek meg kellett vallaniuk az iszlámot, a másik valláshoz ragaszkodók pedig vallást váltottak. A Korán tanulmányozása is bekerült a kötelező programba. 

Az intelligenciával és olykor ravaszsággal rendelkező nők magasra juthattak, sőt tekintélyes személyekké is válhattak az udvarban, akikkel kellő tisztelettel bántak. Ezért a háremben az életet számos szabály szabályozta, és ezek betartása előfeltétel volt. 

Szigorú szabályok

Ráadásul a lányoknak kiváló fizikai formában kellett lenniük, így soha senki nem mondta le a futó- és úszóórákat. Nem feledkeztek meg az alapismeretekről: irodalom, földrajz, nyelvek és történelem. Ahhoz, hogy tisztelt nővé válhasson, művelt és művelt emberré kellett válnia. Műveltség és kalligráfia, versírás, írástudó beszéd – az ágyasoknak mindenben hozzáértőnek kellett lenniük.

“Gazdasági” tulajdonságait is értékelték: azt a képességet, hogy teával és édességekkel szolgáljanak, beszélgetést tudjanak fenntartani a fogadások alatt. Egy másik kötelező feltétel, hogy a nőknek fel kellett venniük az iszlámot, a másik valláshoz ragaszkodók pedig vallást váltottak. A Korán tanulmányozása is bekerült a kötelező programba. 

Az intelligenciával és olykor a ravaszsággal rendelkező nők magasra juthattak. Sőt tekintélyes személyekké is válhattak az udvarban, akikkel kellő tisztelettel bántak. Ezért a háremben az életet számos szabály szabályozta, és ezek betartása előfeltétel volt. 

Forrás

Vélemény, hozzászólás?