Úgy gondolják, hogy a görögdinnye augusztusban a legérettebb, tele van vitaminokkal, és ilyenkor a leghasznosabb. Cikkünkben elmondjuk mit kell tudni a görögdinnyéről, mielőtt elkezdenénk enni.

A görögdinnye hasznos a sportolók számára

Ha úgy döntünk hogy aktívan gondoskodunk fizikai egészségünkről, és azt tervezzük, hogy reggel elkezdünk fitneszre járni vagy futni, akkor nem lenne helytelen megismerni a görögdinnye egy csodálatos tulajdonságát. Ez a gyümölcs magas szintű L-citrullint tartalmaz, amely egy aminosav, és megakadályozza az izomfájdalmakat. Annak érdekében, hogy ne essünk össze az égő izmok miatt egy intenzív edzés után, edzés előtt igyunk meg 1/3 friss görögdinnye levét. Ez segít enyhíteni a fájdalmat és oltani a szomjúságot.

A görögdinnye héja és magjai fogyaszthatók

Bármennyire is nevetségesen hangzik, javasolt hogy ne dobjuk ki a görögdinnye héját. Először is finom. Vágjuk apró darabokra, és tegyük turmixgépbe citrommal, uborkával és tört jéggel együtt. Kívánság szerint cukrot vagy gyógynövényeket is hozzáadhatunk. Ennek eredményeként nem csak egy frissítő ital kerül a pohárba, hanem a C-, B1-, B2-vitamin, karotin, folsav és pantoténsav koktélja is. Magvak hozzáadása az italhoz nem javasolt, de a péppel együtt enni teljesen rendben van. Lényükben semmiben sem különböznek a tök- vagy napraforgómagtól, amit szívesen fogyasztunk. A görögdinnye magja gyulladáscsökkentő, javítja a bőr állapotát, vasat, cinket, fehérjét és rostot tartalmaz.

A görögdinnye (majdnem) víz

Biztosak vagyunk benne hogy nem egyszer hallottad már, hogy a görögdinnye többnyire víz. De gondoltál már arra, hogy mennyire „vizes”? Ennek a gyümölcsnek a folyadéktartalma körülbelül 91%, talán ennek köszönhetően az egyik legkevésbé magas kalóriatartalmú édestök. 100 g görögdinnye mindössze 38 kalóriát tartalmaz.

A görögdinnye jót tesz a szemnek és az agynak

Néhány szelet görögdinnye javíthatja a látást és a szellemi képességeket. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy édes pépébe magas A- és B6-vitamin-szintű. Az első védi a szemet a különféle fertőzésektől és javítja az éberséget, míg a második erősíti a memóriát és növeli a gondolkodás sebességét.

A görögdinnye véd az ultraibolya sugárzás ellen

Bebizonyosodott hogy számos olyan termék létezik, ami növelheti a szervezet UV-sugárzással szembeni ellenálló képességét. A görögdinnye egy közülük. A görögdinnye fogyasztása természetesen nem zárja ki a fényvédő krémek használatát, másrészt viszont a benne található likopin erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és képes ellensúlyozni a napfény pusztító erejét.

A görögdinnye cukrot halmoz fel

Az érett görögdinnye húsa 5-13% könnyen emészthető cukrot tartalmaz. Az érés során a gyümölcspépben megindul a fruktóz és a glükóz szintetizálása. A szacharóz a görögdinnyében később, már a magzat tárolásakor jelenik meg. Ezért cukorbetegség esetén csak éppen érlelt görögdinnyét ajánlatos használni, és akkor is kis mennyiségben, mert nem mindig lehet megállapítani, hogy mikor szedték le a gyümölcsöt.

A görögdinnye elősegíti a méreganyagok eltávolítását

A görögdinnye javítja az emésztési folyamatot, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint tisztítja a vesét és a májat. Emellett segíti a koleszterin eltávolítását a szervezetből. A görögdinnye azoknak ajánlott, akik rendszeresen szembesülnek a kőképződés problémájával. Egyébként ha nincs komoly oka a görögdinnye kizárásának az étrendből, akkor akár napi 2-3 kg görögdinnyét is elfogyaszthatunk.

A görögdinnye nitrátmentességét könnyű ellenőrizni

A görögdinnyét az egyik legbiztonságosabb élelmiszernek tartják a szervezet számára. Vastag héja nem engedi bejutni a légkörből származó különféle káros anyagokat. Az utóbbi években azonban különösen erősen megnőtt a nitrát felhasználásával termesztett görögdinnye száma. A vásárolt görögdinnye “egészségének” ellenőrzése valójában nagyon egyszerű. Vágjunk le egy kis darab pépet, és mártsuk vízbe. Ha másfél óra elteltével a víz csak enyhén zavarossá válik, akkor minden rendben van. De ha a víz élénk rózsaszín, piros vagy narancssárga színűvé válik, jobb, ha ezt a gyümölcsöt a kukába dobod

Source link

Vélemény, hozzászólás?