Ismerned kell az értéked ahhoz, hogy harmóniát érj el az életedben, és sikert érj el a karrieredben. De néha mi magunk sem vesszük észre, hogyan kezdjük leértékelni magunkat azért, hogy mások kedvében járjunk. Olga Romaniv pszichológus elárulta, milyen jelek mutatják meg az alacsony önértékelésű embert. 

Állandóan kritizálod magad

Az a személy, aki nem értékeli önmagát, megszokta hogy magát okolja minden bajért. Egyrészt kijelenthetjük hogy ez helyes, mert ez az ember nem hárítja át a felelősséget az életéért másokra. Fontos azonban odafigyelni a helyzet összefüggésére. Ha rájössz, hogy a probléma oka a hozzá nem értésed vagy abszurd természeted, és megpróbálod kijavítani a helyzetet, az egy dolog. Egészen más, amikor önmagadat hibáztatod még olyan dolgokért is, amik kívül esnek a hatáskörödön. Így te magad vesztesnek könyveled el magad, és feladod.

Nem tudod, hogyan mondj nemet

A nem az a varázsszó, amely segít megvédeni személyes határainkat azoktól a betolakodóktól, akik megpróbálnak kihasználni minket. Az önmagát nem becsülő ember nem tiszteli saját határait, ezért engedi másoknak hogy megsértsék azokat, és a legkellemetlenebb pillanatban is egyetért. Annak érdekében, hogy ne legyen tiszteletlen önmagával szemben, kezdje el saját igényeit a többi ember szükségletei elé helyezni.

Folyton bocsánatot kérsz

Biztosan te is találkoztál már olyan személlyel, aki bocsánatot kért minden saját, sőt valaki más rossz magatartásáért is, és mindennel egyetértett, amit a munkaadója vagy a barátja felajánlott neki. Akinek nincs önbecsülése, egy ilyen viselkedéssel „kényelmessé” teszi magát, de nem boldoggá. 

Nem tudod, hogyan fogadd a bókokat

Az, hogy képtelen vagy meghallgatni a hozzád intézett kellemes szavakat, és udvariasan megköszönni azoknak akik kimondták azokat, azt jelzi, hogy alacsony az önbecsülésed és magas önszeretet hiányod. 

Nem tudod, hogyan kérdezz

A kérdezési képtelenség mögött általában az a félelem áll, hogy elutasítanak. Kérdezd meg magadtól: mi a legrosszabb dolog, ami történik, ha elutasítanak? Az alacsony önértékelésű emberek maguk sem tudják, hogyan kell nemet mondani, és nagyon félnek meghallani ezt a „nem”-et. Bár az elutasítás teljesen normális válasz, ne félj meghallani. Meg kell értened, hogy “nem”-et lehet mondani, és lelkileg fel kell készülni erre.

Féltékeny vagy valaki más sikerére?

Az alacsony önértékelésű személy gyakran azt hiszi, hogy az élet igazságtalan vele szemben. Ezekből a diszfunkcionális gondolatokból az irigység születik mások teljesítménye iránt. Valójában az irigység, akárcsak a túlzott önkritika és önsajnálat, nagyon rossz motiváció, amely nem vezet el a kívánt változásokhoz. Ne irigyeld azokat, akik sikeresebbek és eredményesebbek, hanem tanulj tőlük. Tanulj meg erőfeszítéseket tenni, elérni a céljaidat és kitűzni magad elé. De még mindig jobb, ha az önbecsülés növelésével kezded a saját szemedben. Próbáld meg nem csak a saját hiányosságaidat látni, hanem az előnyöket is – minden embernek vannak.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?