A szociális szorongás széles körben elterjedt, de még mindig tabutéma a társadalomban. Dr. Tobias Freyer szakorvos elmagyarázza, hogyan működik ez a mentális betegség.

Minden tizedik ember fél a szociális helyzetektől

A járvány két éve után visszatért a társadalmi élet. Ami bennünket a legjobban gyönyörködtet, az egyesekben félelmet vált ki. Az ok, hogy szociális fóbiában szenvednek. “Körülbelül minden tizedik ember érintett” – mondja Dr. Tobias Freyer, a pszichiátria és pszichoterápia specialistája. Az interjúban a szakember elmondja, hogyan érezteti magát a szorongásos zavar, és mi segít ellene.

Mi a különbség a félénkség és a szociális fóbia között?

A félénk emberek gátlásosnak tűnnek a társas helyzetekben. A szociális fóbiában szenvedők olyan károsodásokat tapasztalnak, amelyek jóval túlmutatnak ezen. Ide tartoznak az olyan testi tünetek, mint az izzadás, szédülés, remegés vagy elpirulás.

Vannak más jelei a szociális fóbiának?

Jellemző az elkerülő magatartás. Az érintettek kerülik azokat a helyzeteket, amelyekben a figyelem középpontjába kerülnek, vagy amelyekben kínosan viselkedhetnek. Rövidtávon megkönnyebbülés tapasztalható, de hosszútávon a szorongás fokozódik. Súlyosan érinti az embereket, és gyakran akadályozza őket szakmai vagy partnerségi fejlődésükben. A szociális fóbiában szenvedők alapvetően attól tartanak, hogy mások elutasítják őket.

Vannak-e kiváltó tényezők a szociális fóbiának? 

Más mentális zavarokhoz hasonlóan a genetikai tényezők is meghatározóak a szociális fóbia kialakulásában. A tanulási folyamatok is fontos szerepet játszanak. Ha a gyerekek azt észlelik, hogy szüleik aggodalmasan reagálnak a társas helyzetekre, megnő annak a valószínűsége, hogy náluk is szorongásos zavar alakul ki. A társadalmi hiányok is meghatározóak lehetnek.

Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

Egy orvos vagy pszichoterapeuta személyes beszélgetés során diagnosztizálja a betegséget. Ennek során számos kritériumot ellenőriz. Központi kritérium a társadalmi helyzetektől való egyértelmű félelem vagy azok elkerülése.

Hogyan kezelik a szociális fóbiát?

A szociális fóbia sikeresen kezelhető terápiával. Első lépésben a betegek megtanulják megérteni félelmeiket és az azokat fenntartó mechanizmusokat. Gyakorlatokon foglalkoznak velük, és kidolgozzák, hogy konkrétan mitől félnek. A félelmetes helyzetek ezután a valóságban jönnek létre. Így megfigyelhetők az érintettek reakciói, és ellenőrizhető a helyzet saját tapasztalata.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?