Hogyan lehet megkülönböztetni az élénk vonzerőt a valódi érzésektől?

Szerelem – és más drogok

Annak ellenére hogy a szenvedély és a szerelem teljesen különböző érzések, egyesek még mindig nem értik a különbséget e fogalmak között. Gyakran összetévesztik az egyiket a másikkal. A szenvedély általában a kapcsolat elején, a hormonális hullámok hátterében támad, és miután a hormonok normalizálódnak, a szerelmesek között vagy vonzalom, vagy lehűlés lép fel. A társhoz való kötődés amely azon a vágyon alapul, hogy megismerjük, érzelmileg és mentálisan közelebb kerüljünk hozzá, lényegében a szerelem. Nézzük meg a főbb jeleket, amelyek arra utalnak, hogy tévedésben vagyunk, amikor az érzéseinkről gondolkozunk.

Érzelmi kilengés

A szerelem -a vágyhoz, vonzalomhoz, vagy úgy önmagában szerelmesnek lenni elég unalmas érzés, mert nem ismerjük hullámvölgyet. Ha kapcsolatunkat érzelmi kilengés és az úgynevezett “hullámvasút” jellemzi, akkor nagy valószínűséggel szenvedéllyel van dolgunk, nem szerelemmel. A szerelmi érzések magas intenzitása általában nem jellemző. 

Eufória

Az első dolog ami megkülönbözteti a szenvedélyt a szerelemtől, az érzelmi felfutás, az érzések intenzitása, az eufória állapota. Mindez a szerelemre jellemző, ami az embert a kapcsolat első szakaszában magába keríti. Ha egy partner a randevúzás harmadik napján mély érzéseiről és vágyáról mesél, akkor valószínűleg a szenvedélyről és az erős vonzalomról van szó, nem pedig a szerelemről. 

Az érzések gyors elhalványulása

A szenvedély gyorsan elmúlik, a szerelem sokáig megmarad. A szerelem olyan érzés, ami az évek során érlelődik, akár a finom bor. A szenvedély sajnos nem állja ki az idő próbáját. Természetesen megpróbálhatod időnként újraéleszteni érzelmi kilengések segítségével – egyes párok ezt teszik, amikor például botrányt csinálnak, összegyűjtenek dolgokat, szakítanak, újra összejönnek stb. De a szerelem az, amikor a partnerek a levegő felkavarása nélkül közel állnak egymáshoz, érzik egymást, megőrzik a vágyat a flörtölésre, a kommunikációra és az együtt töltött időre. 

Rózsaszín szemüvegen keresztül látni a kapcsolatokat

Ha idealizálod a partnered és rózsaszín szemüvegen keresztül nézed a köztetek zajló eseményeket, akkor nagy valószínűséggel eluralkodik rajtad a szenvedély. A szerelmes ember általában nemcsak partnere előnyeit tudja látni, hanem a hiányosságait is. A dolgok józan szemlélete az, ami megkülönbözteti a szerelmes embert a szeretőtől. A szeretőkre jellemző a partnerben való erős csalódás: olyan erős, hogy szakítani akar az emberrel, mert feltűnően különbözik a képzelet által a szenvedély hatására megrajzolt portrétól. A valódi szerelem mindenekelőtt egy másik ember elfogadása. 

A lelki intimitás hiánya

A szerelem nem csak testi, hanem lelki közelség is. Az egymásba vetett bizalomra épül, ami lehetővé teszi, hogy a partnerek átéljék a párkapcsolati válságokat, ugyanakkor megmaradjon a közelség vágya. A kapcsolat kezdeti szakaszában, amikor a partnerek szerelmes állapotban vannak, és elönti őket a szenvedély, nincs szükség ilyen bizalomra, mert a partnerek ebben a szakaszban az intimitást főleg intim környezetben érzékelik.

Impulzív döntések

A szenvedély megtapasztalása során az ember hajlamos pillanatnyi, spontán döntéseket hozni “érzelmek alapján”, amelyek gyakran hibásak. Szigorúan véve egy szerető számára a világ fekete vagy fehér, és ez közvetlenül vonatkozik a partnerére és a kapcsolataira. Egy egyszerű példa: féltékenykedni és elhagyni az embert anélkül, hogy megpróbálnánk megérteni a helyzetet. A szerelmes ember általában kiegyensúlyozott döntéseket hoz, még akkor is, ha az nem könnyű -magyarázza Olga 7Romaniv pszichológus. 

Forrás

Vélemény, hozzászólás?