A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Itt megtudhatod, milyen hibákat követünk el a sárga gyümölcs fogyasztása közben.
Gyümölcs fogyasztás helyesen
A banán egészséges snack, mert a klasszikus sárga gyümölcs gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Többek között jelentős mennyiségű káliumot és magnéziumot tartalmaz. A banán jót tesz az emésztésnek és a szívnek is. De vigyázat, három hibát követünk el, elég gyakran, amikor banánt fogyasztunk.
1. hiba: hibás hámozás
Láttál már majmokat banánt hámozni? Ők fordítva csinálják, mint mi, emberek. Az egzotikus gyümölcsöt valójában nem a szártól lefelé hámozzák, hanem a másik oldaláról. Ehhez vegyük a banán végét a hüvelyk- és mutatóujjunk közé, és húzzuk szét.
2. hiba: Nem tároljuk megfelelően
A banán semmilyen körülmények között nem lehet a hűtőszekrényben. Az egzotikus gyümölcs a hidegre érzékeny, ezért szobahőmérsékleten kell tárolni.
Arra is figyeljünk, hogy mi mellett tároljuk a banánt. Mert a sárga gyümölcs az almához hasonlóan az érlelő etiléngázt bocsátja ki. Ennek eredményeként a banánhoz közeli gyümölcs gyorsabban romlik.
3. hiba: Nem mosunk kezet hámozás után
Aki banánt hámozott, az evés előtt feltétlenül mosson kezet, mivel a sárga gyümölcs héján többször is kimutattak peszticideket. Annak érdekében, hogy az egzotikus gyümölcs túlélje a szállítást és a lehető leghosszabb ideig eltartson, penészesedésgátló szerekkel kezelik.
A banán alig tartalmaz zsírt, de vízben és szénhidrátban gazdag. Bár az egzotikus gyümölcs átlagosan 100 kalóriát tartalmaz, hosszú ideig jóllakottan tartja az embert, és fontos tápanyagokkal látja el.