Az egyik a férfiszívek meghódítója, a másik az államért vívott harcok kemény munkása. A világtörténelem első kalózainak ennyire eltérő, mégis nagyon hasonló sorsáról beszélünk.

Rettegett nők

Mindigis vonzódtunk a társadalomnak kihívást jelentő nőkhöz. Főleg, ha egy nő a bátorságában és erejében felülmúlja a férfit. A merész kalóz Penelope Cruz előadásában a Karib-tenger kalózaiból sok nézőt megihletett. De kevesen tudják, hogy a félelmetes kalóznő képét a híres Anne Bonnie és Mary Reid ihlette. 

Anne Bonnie: a társasági élettől a kalózkodásig

Anne Bonny 1700-ban született, a híres ír ügyvéd, Edward Cormac és szobalányának törvénytelen gyermekeként. Ann születése után apja felesége híresztelésbe kezdett az árulásról, és az egykor gazdag és magas státuszú ügyvéd minden ügyfélkörét elveszítette. Mr. Cormac nem esett kétségbe, magához vette a felhalmozott pénzeszközöket, az újszülött lányát és édesanyját, és Carolinába költözött új életet kezdeni. Edward Cormac eleinte hivatásszerűen próbált dolgozni, ami már nem hozta meg a kívánt bevételt. Aztán Mr. Cormack, akit áthatott a vállalkozói szellem, kereskedelemmel foglalkozott, és hamarosan megszerezte az amerikai állam egyik legnagyobb ültetvényét. 

Ann édesanyja meghalt, amikor a lány körülbelül öt éves volt. Gyerekkora óta vezette a háztartást, és helyettesítette halott anyját. Még az apa sem tudta megnyugtatni a leendő kalóz indulatait – legendák keringtek a szolgálólányokkal szembeni kegyetlen bánásmódjáról, engedetlenségéért meg is ölte egyiküket egy konyhakéssel. Mr. Cormac többször is megpróbálta férjhez adni lányát, akit egy jómódú apának köszönhetően jövedelmező félnek tartottak. Ann azonban visszavonhatatlanul beleszeretett egy egyszerű matrózba, James Bonnie-ba, amiért örökre kiutasították apja házából. 

Az egyetlen érzés, amit a fiatal tengerész Ann iránt érzett, a kapzsiság és a gazdagodás szomjúsága volt az újonnan született menyasszony állapotának rovására. James felismerve, hogy a terv kudarcot vallott, dühre változtatta szerelmét, goromba és türelmetlen lett fiatal feleségével szemben. A megélhetés nélkül maradt fiatalok New Providence-be mentek, ahol James munkát kívánt találni. A szerelem nélküli kapcsolatba belefáradva, Ann gyorsan talált egy jövedelmezőbb párt – a gazdag ültetvényes Childy Bayard-ot.

Bayarddal Annnak úgynevezett “egészséges” kapcsolata volt. A férj nem fukarkodott a kenőpénzzel, hogy Annt kihozza a börtönből egy újabb verekedés miatt. Elviselte abszurd hozzáállását, és többször is üzleti útra vitte, és megpróbálta bevonni feleségét a kereskedelmi üzletbe. A házasság nem tartott sokáig. Az unalmas és kimért életbe belefáradva, egyik üzleti útján Ann elhagyta férjét, és lecserélte a karizmatikus és rettenthetetlen kalózra, Jack Rackhamre.  Anne Bonny férfiruhába öltözött, és Andreas nevű tengerészként szállt tengerre Rackham kapitány hajóján. A csapat egyik tagjának sem volt gyanúja Ann nemével kapcsolatban – kézi harcban is vívott, és minden férfinál jobban bánt a fegyverekkel. 

Ann hamarosan teherbe esett, és a hajó legénysége rájött, hogy Andreas tengerész nő. De Ann státusza ekkorra megingathatatlan volt, nem veszítette el a megérdemelt tiszteletet a csatákban. Az állandó stressz és túlterhelés miatt Ann és Jack babája anencefáliával született és két órával a születés után meghalt.  A két kalóz házassága gyümölcsöző volt. A kereskedőhajók egymás után megadták magukat Ann és Jack támadása alatt, a házastársaknak még az angol kormányzó hajóját is sikerült bitorolni. De néhány hónappal később a trófeát a kalózokkal és a hajó tagjaival együtt elfogta az élénk Mary Reed.

Mary Reid: Kalóz vagy katona?

Mary Read Londonban született. Anyja férje tengerészként szolgált egy kormányhajón, de meghalt egy hajótörésben. Ekkor már volt egy három hónapos kisfiuk. A férje halála miatt nem túl sokáig gyászoló nő egy helyi bolt eladójától esett teherbe. Az előző házasságból származó fia betegségben meghalt, Mary anyja pedig egy távoli faluba ment, hogy senki ne tudjon az új gyerekről. Amikor a felhalmozott pénz elfogyott, a lány édesanyja úgy döntött, fiúnak öltözteti és halott fiúnak adja ki, hogy életre szóló pénzt kaphasson volt férje szüleitől – ők ugyanis nem tudtak unokájuk haláláról.  

Mary tehát szándékosan titkolni kezdte a női nemhez fűződő hovatartozását, és tizenöt évesen, hogy pénzzel tudja ellátni magát és édesanyját, vendégmunkásként kapott munkát egy gazdag hölgy házában. A fizikai erő és a felsőbbrendű kézi harcban Maryt sikeres katonává tette. Harcban tanúsított bátorságával olyan tisztek tiszteletét vívhatta ki, akik nem is sejtették, hogy nővel van dolguk.

Egy idő után azonban Mary Read szívében nem csak a fegyverek és a dühös csaták iránti szenvedélynek volt helye. Mary beleszeretett egy Charles nevű fiatal katonába. A lány nem árulta el azonnal titkát, igaz barátja lett Charlesnak. Mary annyira vágyott arra, hogy közelebb kerüljön a fiatalemberhez, hogy megfeledkezett kötelességeiről. Inkább a sétákat és a szeretőjével folytatott beszélgetéseket választotta a munka helyett. Hamarosan kellemetlen pletykák terjedtek el a két barátról, maga Charles is óvakodott az új barát iránti ilyen egyértelmű vonzalmától. Aztán Mary úgy döntött, hogy felfedi titkát. A hír sokkolta Charlest, de hamar rájött, hogy egy barátnője igazi sikert aratott, és feleségül kérte Mary Reidet. A pár csodálatos megesküdött, amelynek vendégei kiváló tisztek és katonai személyzet voltak. A szolgálatban elért sikerének köszönhetően Mary nem veszítette el szavahihetőségét, miután beismerő vallomást tett.

Mary és Charles házat vásároltak Hollandiában, és otthagyták a katonaságot egy jövedelmezőbb üzlet érdekében. A házaspár kocsmát nyitott, melynek állandó vendégei egykori kollégáik voltak. De néhány évvel később Charles meghalt, és a kocsma abbahagyta a pénz termelését. Így Mary Read ismét férfinak öltözött, hogy munkát találjon a gyalogezredben. 

A világ politikai helyzete hamarosan megrendült, az állam javát szolgáló szolgálat kevésbé jövedelmező és veszélyesebb lett. A tengerész bőrébe bújt lány felismerve, hogy a karrierben való előrelépése már nem vonzza, felszállt egy Nyugat-Indiába tartó kalózhajóra. 

A tekintélyelvű természet, a fegyverkezelési képesség és a kereskedelmi hajók elfogásának sikere tette Mary Readet a hajó fő kalózává. Mary vezetése alatt sok hajót elfoglaltak, amelyek közül az egyik Ann Bonnie-val és Jack Rackham tulajdonában volt. Ann azonnal rájött, hogy a hajó kapitánya nő, de nem árulta el új barátja titkát. 

A kalózok szövetsége sikeres volt, de harci tevékenységükkel és gyors gazdagodásukkal túlzottan felkeltették a jamaicai hatóságok figyelmét. A Governor Laws vezetésével elkapták a kalózhajókat, és a kalózok egyetlen lehetséges ítélete – a halálbüntetés – várt rájuk. 

Anne Bonny és Mary Reid azonban terhesek voltak, és kihasználták a törvény egy kiskapuját – a gyermeket hordozó nőt nem lehet kivégezni. Mary azonban nem volt hivatott megszülni gyermekét – lázas lett, és 1720-ban a börtönben halt meg, 36 évesen. 

Ann Bonnie sokkal szerencsésebb volt – apja megtudta lánya sorsát, és nagy kenőpénzt adott a szabadulásáért cserébe. A szabadulása után Ann újraházasodott. Ezúttal a házasság szerencsét hozott – a lány tíz gyermeket szült. A pár kényelmes életet élt, és öreg korukig együtt voltak. Ann Bonnie nyolcvan éves korában halt meg. 

Forrás

Vélemény, hozzászólás?