Néha mások jelenléte idegesít, kimerít. A magányos időtöltés iránti szeretet probléma vagy inkább adottság? Mit mondanak erről a szakemberek?

Az a te bajod, ha téged zavar

Világunkban az egyedüllét vágya sokak számára furcsának tűnik. Ha egyedül vagy – nem számít, hogy barátok nélkül vagy férfi nélkül- biztosan megsajnálnak és tanácsot adnak, hogyan lehet megszabadulni a „problémától”. Tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan lehet kapcsolatot teremteni a külvilággal és általában kimondani egy csomó banális igazságot. Sokan közülünk határozottan viseljük a részvétnyilvánító szavakat: a lényeg a saját belső érzéseink. De egyesek számára ez nagyon nehéz lehet. Abban az esetben, ha a magány utáni vágy félelmet, kényelmetlenséget, akár pánikszerű iszonyatot kelt benned, akkor gondold át, hogy jól érzed-e magad egyedül. Vagy talán túlságosan ki vagy téve a közvélemény nyomásának? 

Az a te üdvösséged, ha a társadalom kimerít

Minden ember introvertáltakra és extrovertáltakra oszlik. És míg az utóbbiak sokáig képesek megmaradni mások társaságában, az introvertáltak számára sokkal rosszabb a helyzet. Minden hosszantartó érintkezés szörnyű fáradtságot, de akár betegségeket is kiválthat. Az egész a finom mentális szerveződésről szól. Senki sem mondja azt hogy az extrovertáltak kevésbé érzékenyek, csak azt, hogy képesek erőt meríteni a társaságból (legyen szó kollégákról, barátokról vagy rokonokról). Az introvertáltak viszont kizárólag magányban szerezhetnek energiát, és nincs is ezzel semmi baj, elvégre minden ember más. Ebben az esetben a magány szükséges a számodra, olyannyira mint egy inhalátor egy asztmásnak – ha kihagy egy adagot, hívhatja a mentőt. 

Erre van szükséged

A hétköznapok zajában szinte lehetetlen meghozni egy többé-kevésbé fontos döntést: az önmeghatározáshoz egy nőnek nem barátnőkre vagy tanácsadókra van szüksége, hanem csendre. Szakítottál egy férfival, úgy döntöttél, munkahelyet váltasz, és rájöttél, hogy minőségi változásokra van szükséged? Ebben az esetben a magány utáni vágy teljesen jogos. Ne félj egyedül lenni: talán a kizárólag önmagaddal eltöltött napok segítenek eldönteni a jövőd irányát.

Az egyedüllét előnyei

A magány ideális platform egy új élet, új törekvések, új hobbi megteremtéséhez. Dolgozz, olvass könyveket, nézz filmeket, fejlődj lelkileg. Hidd el, egyszer mindez jól fog jönni neked. Picasso azt mondta: “Nagy csend nélkül lehetetlen a nagy kreativitás.” „A magányban megszületik a személyiségünk” – mondta Thomas Mann. Hagyd, hogy nagy csend hatoljon be, hagyj a küszöbön minden sürgető problémát és olyan embert, akivel a kommunikáció nem hozza meg a kívánt békét és örömöt. 

Forrás

Vélemény, hozzászólás?