
Ezek után nem csak sütiként fogsz rá gondolni!
Ha a tarte tatinra gondolunk, valami édesre, egy desszertre, omlós tészta alapon lédús csokoládéra gondolunk – vagy az almás pite klasszikus francia változatára. Kevesen tudják, de ez az étel kiadós, sós változatban is csodálatosan működik. Ez a receptben például paradicsommal(különféle fajtájú és méretű keverhető!) és krémes vegán sajttal készül.
Hozzávalók:
- 1 tk sós vegán vaj
- 1 nagy vöröshagyma félbevágva és vékonyra szeletelve
- 3 ek méz
- 1 tk vörösborecet
- 400 g koktélparadicsom (sárga, piros, narancssárga), félbevágva
- 75 g zöld vagy fekete olajbogyó
- 1 1⁄2 tk finomra vágott friss kakukkfű
- só, bors
- 170 g leveles tészta
- 25 g vegán sajt, reszelve (elhagyható)
- Olívaolaj
- Friss bazsalikomlevél, apróra tépve, díszítéshez

Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220°C-ra, egy kerek tepsit vajazzunk ki.
- Egy nagy, tűzálló serpenyőben hevítsük fel a vajat alacsony lángon, és pároljuk a hagymát 8-10 percig, időnként megkeverve.
- Tegyük egy tányérra, és tegyük félre.
- Egy másik kisebb serpenyőben forraljuk fel a mézet enyhén magas hőmérsékleten, és hevítsük, időnként megforgatva (ne keverjük) amíg kissé besűrűsödik, körülbelül 5-6 percig.
- Adjuk hozzá az ecetet, és kevergessük két-három percig.
- Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, az olajbogyót, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és jól keverjük össze.
- Öntsük a paradicsomos keveréket a serpenyőbe, amelyben a hagymát megsütöttük. A lehető legtöbbet középre kell halmozni, hogy körös-körül elegendő hely maradjon a tésztának. Helyezzük a hagymát a paradicsomos keverék tetejére.
- Enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a leveles tésztát, és a tepsinél valamivel nagyobb átmérőjű kerek darabot vágunk belőle.
- A tésztalapot a paradicsomra és a hagymára fektetjük a serpenyőbe, a túlnyúló szélét pedig a zöldségek alá.
- Helyezzük a a serpenyő tartalmát egy tepsibe, és süssük 27-30 percig, amíg a tészta megszilárdul.
- Miután kivettük a tortát a sütőből, hagyjuk néhány percig hűlni, majd helyezzünk egy nagy tányért fejjel lefelé a tepsire. Sütőkesztyűvel nyomjuk le a tányért, és egy gyors mozdulattal fordítsd meg a tepsit és a tányért úgy, hogy a tepsi a tetejére kerüljön, a torta pedig a tányérra. Óvatosan vegyük ki a tepsit.
- A feldarabolt sajtot rákenjük a tarte tatinra. Melegen, olívaolajjal meglocsolva, bazsalikommal és borssal megszórva tálaljuk.