A méregtelenítés célja, hogy segítse a szervezetet a méreganyagok kiürítésében és az emésztés javításában. De tényleg működik?

Milyen hatása legyen a méregtelenítésnek?

A méregtelenítés hívei azt feltételezik, hogy a kúra segítségével jobban ki lehet üríteni a méreganyagokat – úgynevezett salakanyagokat – a szervezetből. A cél az arcszín javítása és az emésztés enyhítése, ami viszont új energiát ad nekünk. A méregtelenítés a mérlegen is érezteti magát azáltal, hogy felpörgeti az anyagcserét és hagyja, hogy a kilók leolvadjanak. A méregtelenítés azonban nem a fogyás megfelelő módja hosszú távon. Az első és legfontosabb, hogy a megváltozott táplálékfelvétel miatt elveszítjük a felesleges vizet. A méregtelenítés elmélete tudományosan nem tartható fenn.

A méregtelenítés alapja lehet a böjtkúrának és az azt követő étrend-változtatásnak, és általánosságban is segíthet étrendünk újragondolásában. Tudatosítjuk, hogy mennyit eszünk napközben, és a beleink folyamatosan elfoglaltak. A böjtölők ráadásul arról számolnak be, hogy először tanulják meg újra értékelni az ételt, és egy alma is teljesen új módon örvendezteti meg ízlelőbimbóikat.

Honnan származik a “méregtelenítés” kifejezés?

Sokan ismerik a fémkitermelésből származó salak szót: a fémkivonás során olvadási maradékok keletkeznek – az úgynevezett salak. Ez természetesen nem így van a szervezetünkben. A természetgyógyászat évszázadokkal ezelőtt vette át a kifejezést, és salakkal írja le azokat az anyagokat, amelyek nem tartoznak a szervezetbe, és hosszútávon megterhelik azt. Ezek a mérgek mindenekelőtt a következőket tartalmazzák:

 • Olyan anyagok, amelyeket szervezetünk a módszer szerint csak elégtelenül tud kiválasztani, mint például a koleszterin – ennek oka általában az, hogy “méregtelenítő rendőreink” (máj, vese, belek) túlterheltek.
 • Sejthulladék: Szervezetünk folyamatosan termel metabolikus salakanyagokat, amelyeket méregtelenítő szerveink lebontanak.
 • A csoport, amely talán a legkézzelfoghatóbb számunkra: a szervezetre mérgező termékek, mint például a nikotin, az alkohol, a koffein, a gyógyszerek és az egészségtelen élelmiszerek. A szennyezett levegő és a kozmetikumok is ebbe a csoportba tartoznak.

Van-e kritika a méregtelenítéssel kapcsolatban?

Nincs pontos és tudományosan bizonyított definíciója azoknak a toxinoknak, amelyeket méregtelenítéssel ki kell üríteni. A Táplálkozási Társaság (DGE) szerint pedig általában nincs értelmes bizonyíték arra, hogy a szervezet méregtelenítése valóban segít. A szakértők azt feltételezik, hogy a szervezet méregtelenítő szervei (azaz a máj, a vesék, a bőr és a belek) is képesek megszabadítani minket a méreganyagoktól és szennyező anyagoktól. A vastagbél tisztítása tehát tulajdonképpen nonszensz, ha jól működik az emésztésed.

Az emésztési problémákkal küzdők kipróbálhatják a vastagbél tisztítását és az azt követő méregtelenítést, hogy megnézzék, jobban érzik-e magukat utána. Általába véve egy gyógymód minden bizonnyal segíthet az étrend újragondolásában és megváltoztatásában. De: Mindenkinek először orvossal kell tisztáznia, hogy egy ilyen kúra habozás nélkül elvégezhető-e. A méregtelenítő kúrák minden fajtája megterhelheti a szervezetet, sőt veszélyessé is válhat, ha bizonyos már meglévő állapotok fennállnak. Figyelmeztetés: A gyógyszertárak gyakran kínálnak drága méregtelenítő szereket a böjtkúrához, de ezek nem működnek.

Milyen lehetőségeink vannak, ha méregteleníteni szeretnénk?

Különféle méregtelenítési módszereket alkalmazhatunk. A legfontosabb méregtelenítő kúrák a következők:

 • lúgos böjt
 • méregtelenítés
 • savtalanítás
 • méregtelenítés

A méregtelenítést általában vastagbéltisztítás előzi meg. Megfelelő kíméletes étrenddel segíteni kell a szervezetet az egészséges bélflóra felépítésében.

Tippek a méregtelenítéshez

A méregtelenítő kúrát három-négy hétig lehet végezni, és a következő tippeket is szem előtt kell tartanunk: 

 • Távolítsunk el minden készételt az étrendünkből, és hagyjunk inkább friss ételeket: a gyümölcs és a zöldség ideális az egészséges sav-bázis egyensúlyhoz.
 • Kerüljük a finomított cukrot és fehér lisztet tartalmazó ételeket. Ennek eredményeként nem csak sok szénhidrátot szív fel, hanem a termékek hatására a vércukorszint is gyorsan megemelkedik – és ugyanilyen gyorsan visszaesik. A lehetséges következmény: sóvárgás.
 • Csökkentsük az olyan stimulánsok fogyasztását, mint az alkohol, a nikotin és a koffein!
 • Igyunk sok folyadékot: napi 2-2,5 liter a legjobb, szénsavmentes víz vagy gyógytea az ideális.

Source link

Vélemény, hozzászólás?