A kávét rendszeresen azzal vádolják, hogy károsítja egészségünket. Ugyanakkor még jó is lehet – legalábbis ha mértékkel isszuk és meghatározott módon készítjük el.

Kávé – mégis lehet egészséges?

A kávé nem szerves része a reggeli rutinodnak? Sokan közülünk egyszerűen képtelen elindulni a szokásos koffein adagja nélkül. Ám amíg nem esünk túlzásba a kávéfogyasztásunkkal, addig nincs is baj. Sőt, éppen ellenkezőleg: a Guangzhou-i Kínai Déli Orvostudományi Egyetem kutatói egy tanulmány során felfedezték, hogy a forró ital akár meg is hosszabbíthatja az életünket. Az orvosok tanulmányukhoz több mint 170 000, 37 és 73 év közötti ember adatait értékelték ki, akik 2009 és 2018 között vettek részt a UK Biobank nevű brit hosszútávú vizsgálatban. Az elemzés azt találta, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen ittak cukrozatlan vagy enyhén édesített kávét, alacsonyabb volt a halálozási kockázat.

Az enyhén édesített kávé meghosszabbíthatja az élettartamot

A tanulmány szerint az idő előtti elhalálozás kockázata nyilvánvalóan összefügg azzal, ahogyan a kávénkat isszuk – különösen a mennyiséggel, valamint azzal, hogy a kávét édesítjük-e, és hogyan. Azoknál a résztvevőknél, akik naponta legfeljebb négy csésze cukrozatlan kávét ittak, a halálozás kockázata 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak kávét.

A tudósok különösen meglepőnek találták, hogy azok a kísérleti személyek, akik legfeljebb egy teáskanál természetes édesítőszert tettek a csésze kávéjukba – például mézet – láthatóan még többet profitáltak mint azok, akik tisztán fogyasztották a kávéjukat. Halálozási kockázatuk 31 százalékkal volt az átlag alatt.

Az egészségre gyakorolt ​​pozitív hatás egyébként láthatóan független volt a koffeintartalomtól. A vizsgálat során ugyanis úgy tűnt, nem volt különbség, hogy a résztvevők koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét ittak-e.

Kávéfogyasztási tanulmány: Mi az egészségjavító hatása?

A tudósok most azt szeretnék tovább vizsgálni, hogy mi az oka az enyhén édesített kávé pozitív hatásának. Az első feltételezés, amelyet most ellenőrizni kell, a forró italban lévő antioxidánsok a cukor gyulladáscsökkentő tulajdonságaival kombinálva – amelyek viszont csak akkor lépnek életbe, ha az édes anyagot mértékkel fogyasztják. A túl sok cukor mindig káros az egészségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos ajánlása felnőtteknek: napi maximum 25-50 gramm cukor. Mindaddig, amíg a hatás pontos okát nem tisztázták, kérdéses marad, hogy a vizsgálat eredményei mennyire értelmesek. A további vizsgálatoknak még ki kell mutatniuk, hogy az édesített kávé és a megnövekedett várható élettartam közötti összefüggés valóban megerősített-e. De az édes kávé rajongói számára a tanulmány mindenképpen jó hír!

Source link

Vélemény, hozzászólás?