
Készítse el otthon ezt a keleti desszertet mindössze egy óra alatt. Ígérem, jobb íze lesz mint a boltban vagy az étteremben.
A baklava egy finom desszert, amely népszerű a Közel-Keleten. A régi Bizánci Birodalomnak tulajdonítják eredetét, ma már Törökországból, vagy Libanonból, Görögországból hozzák. De a baklavát könnyű otthon is elkészíteni. Nem olyan bonyolult mint amilyennek látszik, és sokkal jobb az íze, mint a boltban kaphatónak.
A Baklava a ropogós leveles tésztás rétegeit és az édes diós keveréket egy csipetnyi fűszerrel kombinálja. Mindezt mézből, citromból és fahéjból készült illatos édes szirupba áztatjuk, amely egyedi állagot és felejthetetlen ízt kölcsönöz az édességnek.
A keleti csemege elkészítése természetesen nem gyors feladat, a leveles tészta pedig nagyon törékeny és gondos kezelést igényel. Ha azonban ügyes vagy egy normál sütemény sütésében, akkor a kivitelezés csak rajtad múlik. Próbáld fejleszteni a kulináris készségeidet és készíts baklavát – ez körülbelül egy órát vesz igénybe. Szerencsére a végtermék meglehetősen szerény, és a megjelenés nem befolyásolja az ízét.
Hozzávalók:
- 450 g sovány leveles tészta
- 450 g apróra vágott dió (mandula vagy pisztácia a legjobb – esetleg használd ezek kombinációját)
- 1 csésze vegán vaj (olvasztott)
- 1/3 csésze cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/3 tk őrölt szegfűszeg
A sziruphoz:
- 1 pohár víz
- 1 csésze cukor
- 1/2 csésze méz
- 2 ek citromlé
- 1 fahéjrúd
- opcionális – finomra őrölt pisztácia a díszítéshez

Elkészítés:
- A sovány leveles tésztát szobahőmérsékleten kell felolvasztani a gyártó utasításai szerint. Ne feledjük, hogy ez egy éjszakát is igénybe vehet, ezért mindenképpen gondoskodjunk erről a problémáról előre.
- Gyengén megolajozva készítsünk elő egy tepsit, és melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.
- Most már elkészíthetjük a tölteléket. A diót addig őröljük, amíg azonos méretű kis darabokat nem kapunk. Keverjük össze cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel. Olvasszuk fel a vajat egy külön tálban a mikóban.
- A leves tészta lapokat kinyújtjuk és kettévágjuk, hogy a lapok beleférjenek a tepsibe. A tésztát nedves törülközővel letakarjuk, nehogy kiszáradjon. Most elkészítjük az első réteget. Helyezzünk egy leveles tésztalapot a tepsibe. Süteményecsettel kenjük meg a lapot olvasztott vajjal.
- Kenjük meg vékony rétegben a diós keverékkel. Tegyünk rá még két leveles tészta lapot, mindegyiket megkenjük vajjal. Ismételjük meg a diókeverék és két vajazott leveles lap hozzáadását, amíg az összes dió keverék el nem fogy. A felső réteg 8 leveles lap vastagságú legyen, mindegyiket külön vajazva. Ne aggódjunk, ha a lapok kissé gyűrődnek (ez csak textúrát ad).
- A kapott réteget éles késsel vágjuk 24 azonos méretű négyzetre. Süssük 175 °C-on 30-35 percig, vagy amíg enyhén aranybarna nem lesz, és a szélei enyhén ropogósak nem lesznek. Közben készíthetjük szirupot.
- Amíg a tészta sül, dolgozunk a sziruppal. Keverjük össze a cukrot, a citromlevet, a mézet és a vizet egy serpenyőben, és adjuk hozzá a fahéjrudat. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot közepesre, és hagyjuk forrni a folyadékot 7 percig, míg kicsit besűrűsödik. Távolítsuk el a fahéjrudat, és hagyjuk kihűlni a szirupot. A kihűtött szirupot öntsük a forró baklavára, és hagyjuk hűlni a desszertet legalább 4 órán keresztül.
- Díszítsük reszelt pisztáciával vagy amivel tetszik. Ne feledjük, hogy egy falat (összesen 24-nek kell lennie) több mint 300 kalóriát tartalmaz, plusz 21 gramm zsírt, 30 gramm szénhidrátot és 4 gramm fehérjét.