Miért ijesztgeti továbbra is Radziwill Barbara lengyel királynő szelleme a nesvizi vár vendégeit, és miért végződött tragédiával a szerelmi házassága?

Szellemhercegnő

Ragyogó megjelenés, éles elme és szeretett férfi – aki ráadásul egy király, aki készen áll arra, hogy maga mellé ültessen a trónra… A nemes lengyel lánynak, Radziwiłł Barbarának nagy szerencséje volt: királyné lett, miközben nagy szerelemben férjhez ment. Igaz, ez a szerelmi történet tragikusan, szörnyen ért véget.

Gyors végzet

A történet Lengyelországban kezdődött, még 16. században. II.  Zsigmond Ágost király hamarosan trónra lép, aki a Radziwiłł nemesi család legszebb lányát, Barbarát szemelte ki. Barbara ráadásul nemcsak angyali külsejű, hanem magas intelligenciájú is volt. Hamar lángra lobbant kötrük a szerelem, és pompás esküvőt tartottak a palotában, így a gyönyörű Radziwill Barbara lett a lengyel királynő.

A szerelem miatt az ifjú királynak át kellett élnie a lengyel szejm és az egész helyi nemesség ellenállását, valamint át kellett lépnie a család akaratát keresztül. Zsigmond édesanyja volt az, aki leginkább gyűlölte a fiatal menyét. Bona Sforza, akinek családja a Medici családból származott, teljes szívből megvetette a Radziwilleket, különösen Barbarát. Hogy ne lássa maga előtt szerelmeseket, Olaszországba ment, és ott egy alattomos ötletet eszelt ki. Hogy megmérgezni a fiatal királynőt. Egy gyógyszerész kikeverte neki a mérget, amit ő egy pirulának leplezve később Barbarának adott, és néhány órával később a lány embertelen kínok közepette, mindössze harminc évesen meghalt.

Azóta is kísért

A gyásztól felzaklatott király a szokásoktól eltérően nem a krakkói dómban, hanem Vilnában temette el kedvesét – ahol egykor találkozott vele. Sokáig nem jutott túl a gyászon, mindig a királynőre gondolt, közben pedig megfeledkezett a közügyekről, és belemerült szomorúságába. Miután már elérte a kétségbeesés legmagasabb pontját, Zsigmond még alkimistákat és mágusokat is magához hívott – mindezt azért, hogy legalább egy pillanatra lássa Barbarát. Kívánsága teljesült: az özvegy egy homályos kísértetet látott, amely a mítoszok szerint azóta a földön maradt, és sehogyan sem talál békét. 

Szelleme pedig továbbra is ijesztgeti a nesvizi kastély vendégeit: a helyi lakosok gyakran látják egy sötét ruhás nő körvonalait (egyszer a nesviziek legendája szerint még figyelmeztette is az embereket a közelgő tűzesetre) – el is nevezték a halott királynő kísértetét Fekete Pannának. Azt mondják, hogy a háború alatt a várat elfoglaló német katonák annyira megijedtek Fekete Panna megjelenésétől, hogy még géppuskalövéseket is lőttek rá… Nem segített. A királyné, aki oly korán és tragikusan meghalt, még mindig a kastélyban jár, keresve szeretett Zsigmondját.



Forrás

Vélemény, hozzászólás?