A Tiktok vagy az Instagram már gyakorlatilag a mindennapi kenyerünk, de hevesen tagadjuk, hogy szinte mobiltelefon függők lennénk. A tudósok most azt vizsgálták, meddig érdemes eltenni okostelefonunkat, hogy boldogabbak és egészségesebbek legyünk. Az eredmény meglepő.

Ennyit nyomkodjuk átlagosan

Amikor a képernyőhasználatról van szó, mindannyiunk a kezünkbe kell vennünk a dolgokat. A kísértés, hogy belefásuljunk az Instagram kozmoszba, nem csak lefekvés előtt nagy. Becslések szerint egy átlagos felnőtt körülbelül napi három órát tölt az okostelefonján. A közösségi média, a szinte mindenhez szükséges alkalmazások és a hírfolyamok között elegendő szórakoztatást és elköteleződést biztosít számunkra a kütyü. Nem csoda, hogy mindig mellettünk van, vagy készen állunk arra, hogy a táskánkba dobjuk.

Mindannyian tudjuk, hogy ez hosszú távon egészségtelen. Számos tanulmány a mobiltelefonokat hibáztatja olyan egészségügyi problémákért is, mint a nyaki fájdalom, szorongás, depresszió, valamint koncentráció- és alvászavarok. Az alacsony önbecsülésről nem is beszélve. Éppen ezért a tudósok nemcsak a túlzott fogyasztás lehetséges következményeit vizsgálják, hanem azt is, hogy vajon jobban járnánk-e okostelefonok nélkül. Nem teljesen lényegtelen kérdés.

Mennyit kellene nélkülöznünk naponta?

A Bochumi Ruhr Egyetem kutatói most választ adnak. A tanulmányukhoz 619 okostelefon- felhasználót  elemeztek (20 és 30 év közötti átlagéletkorral), és az eredmény csodálatos. Ahhoz, hogy a legjobb életünket élhessük, elég, ha naponta egy órára eltesszük a mobiltelefonunkat. Napi képernyőidőnk minimalizálásával – igaz, napi egy óra is megvalósítható – nem csak boldogabbak lehetünk, hanem automatikusan egészségesebb  életet is élhetünk, mivel több időnk marad más tevékenységekre. Most már csak a végrehajtás kérdése.Source link

Vélemény, hozzászólás?