Elmeséljük a híres hercegnő, Alekszandr Szergejevics Gribojedov drámaíró feleségének életét és rendkívül megrendítő történetét.

A jóság megtestesítője

Alekszandr Gribojedov feleségét az erény mintájának nevezték – Nino Chavchavadze már gyermekkorában sem tűrte az igazságtalanságot. Segített a rászorulóknak és teljes szívvel küzdött a jócselekedetekért, szépségéről pedig legendák keringtek. A grúz hercegnő élete azonban egyáltalán nem úgy alakult, ahogy kortársai megjósolták. Szeretett férje tragikus halála, egy gyermek elvesztése és a halott szerettei véget nem érő gyásza -egy nő sorsáról mesélünk, akinek a neve az örök odaadás és szerelem szinonimájává vált.

Nino Alexandrovna Chavchavadze 1812. november 4-én született a grúziai Tsinandali faluban. Apja, Alekszandr Garsevanovics Chavchavadze híres grúz költő, közéleti és politikai személyiség volt, anyja, Szolomja Ivanovna Orbeliani pedig nemesi hercegi családból származott. Gyermekkorától kezdve csodálták az emberek a fiatal Nino szépségét és tehetségét – a lányt aktívan vonzotta a tudás, zenélt és rajzot tanult, szeretett hosszú sétákat tenni a birtok közelében, és hallgatni a látogató vándorok történeteit a külvilágról.

A lányt szülei szeretetben nevelték – apja minden lehetséges módon ösztönözte a tanulásra, gyakran vitte vacsorákra és diplomáciai találkozókra, lenyűgöző történeteket mesélt múltjából, anyja pedig a legjobb tanárokat kereste, és ő maga is oktatta, hogy Ninóba beleoltsa a birtokolt tudását.

A lassan bontakozó románc

1822-ben Tsinandaliba érkezett Alekszandr Gribojedov orosz drámaíró, diplomata és zeneszerző. Abban az időben a közelben szolgált, és gyakran meglátogatta a Chavchavadze családot. Ebben az évben történt Nino és leendő férje első találkozása. A lány anyja ragaszkodott hozzá, hogy Gribojedov volt az, aki a fiatal hercegnőt zenélni tanította – és a zeneszerző már akkor elismerte tanítványa hihetetlen tehetségét és szorgalmát. A drámaírónak azonban hamarosan el kellett hagynia az országot – több évre, amelyet Moszkvában, Szentpéterváron, Kijevben, a Krím-félszigeten és a Kaukázusban töltött. Ez idő alatt a férfi több nyelvet is megtanult, köztük arabot, törököt, grúzt és perzsát, több saját művének, és le is tartóztatták a dekabristákkal való kapcsolat gyanúja miatt.

Gribojedov már 1826-ban visszatért Grúziába, és azonnal az ismerős házba ment. Ezúttal azonban már az érett Nino találkozott vele, és a leendő házastársak azonnal közel kerültek egymáshoz. Ugyanakkor egy másik csodáló is udvarolt Ninonak – Szergej Nyikolajevics Jermolov altábornagy. Ahogy Gribojedov egyik kortársa felidézte, Alekszandr Szergejevics szándékosan beszélt nyilvánosan Nino iránti érzelmeiről, hogy tudathassa ellenfelével, hogy nem hátrál meg.

1828. június 16-án Gribojedov végül úgy döntött, hogy megnyílik Nino felé, és elmondta neki érzéseit. Szerencsére a lány viszonozta azokat. Néhány nappal később Alekszandr Szergejevics engedélyt kért szeretett apjától, hogy feleségül vegye, aki áldását adta. A pár az ortodox hagyományok szerint házasodott össze Tbiliszi egyik fő templomában, Sionban.

A környezők felfigyeltek arra a hihetetlen szeretetre és megértésre, amely az ifjú házasok között uralkodott – Nino és Alexander valóban szerelmesek voltak egymásba, és nem tudtak egy napnál többre elválni egymástól. A kölcsönös szeretet és önkéntes választáson alapuló házasság egyébként akkoriban meglehetősen ritka eset volt.

Hamar véget ért az idill

De a szerelmesek boldogsága nem úgy volt megírva, hogy örökké tartson. Hamarosan Alekszandr arra kényszerült, hogy ismét elhagyja Grúziát. Ezúttal Gribojedovnak hosszú és nehéz útja volt Teheránba, ahová Nino, aki akkor már terhes volt, követte őt. Igaz, amikor a pár megérkezett az iráni Tabriz városába, Alekszandr Szergejevics ragaszkodott hozzá, hogy szerelme ott maradjon, majd térjen vissza hazájába – a közös utazás folytatása túl veszélyes kaland volt.

A feldúlt nő pár hónapot töltött egy idegen városban, utána azonban sikerült hazatérnie. Férjétől egyre ritkábban kezdtek érkezni levelek, Iránban pedig egyre feszültebb lett a helyzet. Az utolsó üzenet, amit Nino kapott Gribojedovtól, szomorú, de megható szerelmi nyilatkozatot tartalmazott. 

„Felbecsülhetetlen kedvesem, sajnállak, amennyire csak lehetséges, szomorú vagyok nélküled. Most igazán érzem, mit jelent szeretni… Viszlát, felbecsülhetetlen értékű szerelmem még egyszer. Viszlát, Ninochka, angyalom”

És 1829-ben szörnyű tragédia történt – egy fegyveres vallási aktivisták csoportja megtámadta a külföldi nagykövetséget, ahol Alekszandr Szergejevics és más diplomaták tartózkodtak, aminek következtében a titkár kivételével minden jelenlévőt megöltek.

Ez a szörnyű hír, amely néhány nappal az események után eljutott Nino házába, egy ideig titok volt a várandós Nino előtt – a hercegnő rokonai attól tartottak, hogy az erős élmények egészségügyi problémákat okoznak. Néhány nap múlva azonban mégis megtudta mi történt, és szörnyű hisztériába esett. A stressz hatására Nino a tervezett időpont előtt vajúdott – a gyermek koraszülött lett, és egy nappal később meghalt. 1829-ben Alekszandr holttestét Tiflisbe szállították – Gribojedov özvegye elrendelte, hogy néhai férjét a Szent Dávid-templom közelében temessék el. 

Örök boldogtalanság

Szeretett férje temetése és egy gyermek elvesztése után Nino egész életét szeretteire való emlékezésnek szentelte. A fiatal nőt nagyon felzaklatta a veszteség, és az utolsó leheletéig gyászt viselt. A hercegnő még néhány év elteltével sem állt készen arra, hogy visszatérjen a mindennapi élet örömeihez, és elutasította a szerelmes férfiak számos ajánlatát, köztük többször elutasította Grigory Orbeliani költőt, aki kétségbeesetten remélte, hogy Nino egy nap majd figyelni fog rá.

Hűsége és férje iránti odaadása elragadtatta Grúzia lakóit – hamarosan Ninot Tiflis Fekete Rózsájának kezdték hívni, és legendákat alkottak róla és Alekszandr mesés szerelmi történetéről. 1879-ben, a hercegnő halála után, Yakov Polonsky költő verset szentelt Ninonak, amely teljes mértékben tükrözte a szerelmesek között fennálló érzéseket.

Nino hercegnő 1857. június 28-án halt meg az országban kialakult kolerajárvány következtében – a kortársak szerint az özvegy szülőfalujában szinte egész Grúzia összegyűlt, hogy meggyászolja és utolsó útjára vigye őt. Figyelemre méltó, hogy Nino még halála előtti utolsó pillanatra sem feledkezett meg szerelméről, és utolsó szavai a következők voltak: “Én … mellette.”Forrás

Vélemény, hozzászólás?