Néha úgy érzed, hogy mások igazságtalanul bánnak veled? Ha ez vigasztal, biztosan gondolnak erre valakik miattad is.

Miért a sok igazságtalanság?

Nem kérdés: a rendelkezésünkre álló és ránk jellemző mentális képességek figyelemre méltóak és egyediek. Megtervezhetjük a jövőnket, elgondolkodhatunk azon, hogy mi történhetett volna a múltban, és megoszthatjuk másokkal hihetetlenül gazdag és összetett érzelmi világunkat. Az olyan tulajdonságok, mint a kreativitás, a mentális rugalmasság és természetesen a hírhedt elvonatkoztatási képességünk lehetővé teszik számunkra, hogy világunkat és életünket rendkívüli módon érzékeljük és alakítsuk.

De minden izgatottságunk ellenére sem szabad elfelejtenünk, hogy szellemi képességeink korlátozottak, és nem bízhatunk feltétel nélkül szellemi erőnkben. Jó példa erre az éghajlati probléma: ismerjük a következményeket, de továbbra is többnyire pusztító módon viselkedünk. Sokszor ésszerűtlenül cselekszünk az apróbb hétköznapi dolgokban is: kiborulunk, pedig ez nem változtat semmin. Időt vesztegetünk az Instagrammon pedig boldogtalanná tesz, és lerészegedünk, pedig tudjuk, hogy másnap fájni fog a fejünk.

Az agyunk parancsikonjai

Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy agyunk ott spórol energiát, ahol tud. Például ahelyett hogy életünk minden pillanatát egyénileg és tudatosan alakítanánk, egy-egy viselkedésmintát hívunk elő, és nagyrészt szokások szerint élünk. Ahelyett, hogy cselekedeteink hosszú távú következményeit mérlegelnénk, rövid távú szükségleteinket priorizáljuk, és minden mást figyelmen kívül hagyunk. Ahelyett, hogy megpróbálnánk megérteni és holisztikusan megragadni környezetünket, értékeljük és osztályozzuk a lehető leggyorsabban és legpontosabban. Vagy ahogy Carl Gustav Jung pszichoanalitikus mondta egyszer:

  • “Gondolkodni nehéz, a legtöbbünk ezért ítélkezik.”

A mindennapi életben sokszor egyáltalán nem vesszük észre, de valójában szinte folyamatosan ítélkezünk. “A-nak igaza van, B-nek nincs igaza”, “az én véleményem helyes, a tied rossz”, “a görbék szépek, de a horpadások csúnyák”, “X gonosz, Y jó”. A dolgok megítélésével, osztályozásával kipipálhatjuk őket, és nem kell többet foglalkoznunk velük. Nélkülünk nem lenne sem „jó”, sem „rossz”, sem „helyes”, sem „helytelen”. Ezek az értékek emberi találmányok, amelyek segítenek tájékozódni. Az ítélkezéssel leegyszerűsítjük a világot, cselekvőképessé és döntésképessé válunk. Elvileg nincs más választásunk, mert a káoszt, a nyitottságot, a kétértelműséget hosszú távon aligha tudnánk elviselni. Ezzel azonban tisztában kell lennünk.

Ítéleteink nem az igazság

Ellentétben egy bíróval aki elé tanúk állnak és különböző nézőpontokat, bizonyítékokat mutatnak be annak érdekében hogy ítéletet hozzon, mi általában csak egy töredékét tudjuk belefoglalni a rendelkezésünkre álló és átfogó ítélethozatalhoz szükséges információkba. Egyoldalú, egocentrikus világnézetünkkel, valamint nagyon korlátozott tudásunkkal és tapasztalatunkkal mi, bírók a legtöbb helyzetben alulképzettek vagyunk. Ezért ítéleteink gyakran „tisztességtelenek” vagy hiányosak. 

Természetesen senki sem akarja, hogy igazságtalanul bánjanak vele vagy rosszul ítéljék meg. De mindkettő újra és újra megtörténik, minden nap és mindannyiunkkal. Ítélkezés nélkül elveszítenénk önmagunkat, és a levegőben lógnánk. Az egyetlen dolog, ami marad hogy legalább egy kicsit igazságosabban járjuk át a világot az az, hogy beismerjük, hogy ítélkezünk. Még akkor is, ha nem tudunk mindent távolról. És hogy a lehető legnyitottabbak legyünk arra, hogy megtanítsuk magunkat másként engedni.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?