Legyen szó egy délutáni kajakómáról, vagy a rossz alvás következményeiről, néha az energiaszintünknek szüksége van egy nagyobb lökésre. Egy idegtudós most megosztotta azt az egyszerű 2 perces trükköt, amellyel újra fittek leszünk.

Amikor az elem lemerül

Összetörtnek és kimerültnek érzed magad? Sokan ilyenkor a kávéért nyúlnak, hogy kiűzzék az agyból a fáradtságot. Ez azonban csak rövidtávonműködik – ugyanis a benne található koffein gátolja az adenozin hírvivő anyag hatását, amely jelzi szervezetünknek, hogy fáradt. Ha fenntarthatóbb energialöketet keresünk, válasszunk inkább egy másik módszert.

2 perc gyakorlat az energiafeltöltésért

Az idegtudós és író Dr. Jennifer Heisz a Mindbodygreen podcastban elárulta, hogy mindössze két perc edzés igazi lendületet adhat az agyunknak. „Két perces edzésszünetre van szükség ahhoz, hogy az agy újra fitt legyen” – magyarázza a szakember.

A hosszú ideig tartó ülés csökkenti az oxigén áramlását az agyba. Tehát azoknak, akik egész napjukat az íróasztalnál töltik vagy valamilyen más ülő tevékenységet végeznek, fontos, hogy rendszeresen felkeljenek és mozogjanak. 

Dr. Heisz ajánlása: kelj fel 30 percenként és légy fizikailag aktív két percig. Ez lehet néhány lépés, amit sétálsz, vagy néhány nyújtó és aktiváló gyakorlat. Mindezek a mozgásegységek javítják az agy oxigénellátását és így biztosítják, hogy ne legyen esélye a kimerültségnek és a lassúságnak.

5 percnyi tevékenység még hatékonyabb

Ha még több jót szeretnénk tenni az agyunknak és a testünknek, növelhetjük a kis mini edzésegység időtartamát öt percre. Dr. Jennifer Heisz végzett egy tanulmányt olyan diákokkal, akik ötperces szünetet tartottak ugrálással és hasonló gyakorlatokkal az előadások alatt. A kutatók ezt összehasonlították más szünetekkel, amelyek során csak a közösségi oldalaikat nézték meg az okostelefonjaikon. Az eredmény az lett, hogy a szünet után az aktív tanulók kevésbé küszködtek elkalandozó gondolatokkal, jobban emlékeztek az átélt tananyagra.

Egészségünkre még nagyobb hasznot hoz egy kis mozgás Dr. Heisz szerint. Azonban néhány perc bőven elég ahhoz, hogy a kíméletes edzésszüneteket beépítsük a mindennapokba. “Ez lehet egy kis nyújtás vagy egy séta a háztömb körül. Csak egy kis gyakorlat a test aktiválásához és a vérkeringés serkentéséhez” – mondja az idegtudós.

Source link

Vélemény, hozzászólás?