Az élénk színek viselése endorfinokat szabadít fel, és boldoggá tesz. Az elmúlt hónapok trendjévé vált az úgynevezett jó érzésű öltözködés. A Kidcore most egyre nagyobb teret hódít. A következő szint a vidám ruhatártól, a dopamin öltözködésen keresztül gyerekességig vezet.

Kidcore stílus

Bizonyára neked is feltűnt már, hogy Dua Lipa és Bella Hadid fényes gyöngy nyakláncokkal, csúnya cipőkkel, retro túlméretezett kardigánokkal és csupa retro cuccal hódít. Ez egy olyan esztétika, amely összekapcsolódik a gyermekkori nosztalgiával. Merész szivárványos színpaletta és játékos mintakombinációk jellemzik.

És persze az aranyos, gyerekes dolgok irányába mutató trendnek már neve is van: Kidcore.  Az egész 2014-ben kezdődött a normcore -ral  (olyan hétköznapi ruházat, ami kicsit extrém volt), és a cottagecore -val folytatódott . A Kidcore most a Normcore ellentéte. A normalitásnak és a minimalizmusnak nincs helye ebben a világban. Ennek a trendnek az első jelei már 2018-ban megmutatkoztak, amikor a batikolás visszatért. A Kidcore ezután tovább forrt a járvány alatt. A stílust 2021 egyik legnépszerűbb trendjeként tartották számon, nagyrészt a medálok, a rajzfilmoptikán alapuló Crocs-ok iránti megnövekedett keresések miatt. 

Gyermekkorunk kényelmére vágyunk

Mivel a Kidcore-t a 80-as, 90-es és 2000-es évek gyerekkultúrája ihlette, a kényelem érzését is előidézheti” – mondta egy pszichológus a Harper’s Bazaarnak. Régebben nem volt minden igazán jobb, de az ember hajlamos jobban emlékezni a pozitív pillanatokra, dicsőíteni a múltat. Jó érzéssel tölti el. Főleg ma, ebben a világjárványban a globális felmelegedés közepén vagy miközben háború van Európában – a világ kaotikus, nem biztonságos hellyé vált. 

A kidcore esztétika az általános dopaminruházati trendhez kapcsolódik, ami ellenpontja a világjárvány idején viselt unalmas ruháknak. Az extroverzió és a tombolás 2022-ben ismét erősödik, hogy feldobja a kedvünket a folyamatos bizonytalanság idején. A vágy a régi szép idők után erős és hangsúlyos. Vissza az abszolút biztonság állapotába, semmi kötelezettségvállalás. Az általános nosztalgia irányába mutató tendencia szintén tartós jelenség, és a járvány hatására ismét erősödött. Folyamatosan jelennek meg az ismerős sorozatok és filmek új kiadásai is.

A Kidcore is hardcore

A menekülés a divat formájában nem új jelenség. Például a túlzó póz, mint életforma művészete, mindig is egy jól bevált eszköz volt a ruhatár egy teljesen más szintre emelésére. A Kidcore ennek amolyan infantilis változata. Arról szól, hogy egy cinikus, bizonytalan időben örömet találjunk az apró dolgokban. Hogy újra rácsodálkozhassunk a divatra – legalább vizuálisan, hogy újra felfedezzük a belső gyermekünket.Source link

Vélemény, hozzászólás?