Elmondjuk, ki viselte először a „meztelen ruhát”, és honnan jött a provokatív társasági események divatja.

Meztelenre öltözve

Úgy gondolod, hogy az olyan átlátszó ruhák, mint amilyeneket Miley Cyrus, Beyoncé, Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Rihanna, Irina Shayk vagy Jessica Stam visel, csak korunk csapásai? Az elmúlt években újra felbukkantak a “meztelen ruhák”, amelyek nemcsak a bulvársajtó címlapjára, hanem a divatlisták (és az antilisták) sorába való beállásra is alkalmasak lehetnek. Valaki csodálja a láthatatlan ruhákat amelyek csillagpornak tűnnek meztelen testen, valakit megdöbbennek a nyilvánvaló provokációk, de a trend népszerűsége tagadhatatlan. Ezért javasoljuk, hogy áss velünk mélyebbre és értsük meg együtt a botrányos “meztelenség” történetét. Egy divat- ami úgy jön, mint a cunami.

A 90-es évek végén Rose McGowan a „meztelen” hullám csúcsán volt, és folyamatosan abszolút átlátszó ruhákban jelent meg (a legtöbb modern sztárral ellentétben bátran kitárta a melleit a nagy hálós ruhák alatt). Emlékszel? Ő volt a Bűbájos boszorkák sorozat sztárja és Marilyn Manson szeretője. A mai luxust az akkori évek „meztelen” ruháiban azonban nem ellensúlyozta a felháborodás és a híressé válás vágya, így Rose inkább a piros lámpás negyed lakójának tűnt, mint egy ragyogó dívának. Imádta a nevetségesen leleplező ruhákat.

Kivel kezdődött?

A 80-as években az énekes Cher is nagy rajongója volt az átlátszó szetteknek. A legbotrányosabb az 1988-as Oscar-díjátadón való megjelenése, ahová meztelen ruhában, briliáns hímzéssel érkezett, egzotikus keleti jelmezt imitálva. A 90-es évek elején készült Cher klippek azonban bővelkednek az átlátszó overálokban is vékony betétekkel, amelyek alig fedik el a legintimebb részeket. Az énekesnő soha nem volt különösebben szerény.

Marilyn Monroe híres ruhája, amelyben 1962-ben elénekelte a jól ismert „Happy Birthday Mr. President”. A színésznő hangja olyan bágyadt volt, mint a ruhája. Azt mondják, hogy pontosan Marilyn alakja szerint varrták, mintha a testéből készítettek volna öntvényt, majd az előadás előtt az elemeket közvetlenül rá varrták volna. Ezernyi csillogással megtűzdelve, és a filmsztár minden ívét megismételve, valóban kevés teret hagy a képzeletnek. De ez ugyanaz a csillogás, amelyre a mai sztárok vágynak. 

A meztelen ruhák valódi anyja

A 30-as évek amerikai sztárja, Mae West azonban felülmúlt minden modern és kevésbé kedvelt elegáns ragyogást és provokatív megjelenést.

Mae-t nem csak az életben jellemezte az őszinteség és némi vulgaritás – a filmekben nagyon kétértelmű mondatokat mondott, amelyek teljesen szokatlanok voltak a 30-as évek mozijában, és abban az időben elképzelhetetlen ruhákban jelent meg. Az alacsony és meglehetősen gömbölyű West nem habozott szűk ruhákat viselni és úgy díszíteni azokat, hogy minden szem az alakja fő előnyeire irányuljon. Magasságát magas sarkú vagy platformcipővel kompenzálta, amit mindig hosszú ruhák takartak, valamint magas frizurák, sapkák és nagyméretű, budoár stílusú kiegészítők.

Egy idő után a briliáns szűk ruhákban való megjelenés módját, az alakot körvonalazva, a legpikánsabb helyeket pedig csillogó szórványokkal borította el Mae kolléga és barátja, Marlene Dietrich filmsztár. Cizellált alakján az ilyen ruhák egyáltalán nem tűntek olyan kihívónak, és Dietrich honoráriuma is sokkal kisebb volt (legalábbis akkoriban).

Miss Westet korai erotika “emlékművének” és a harmincas évek fő szexszimbólumának tartották. Botrányos fellépésekkel kezdett pikáns témákba a Broadway-n, és már 40 felett került be Hollywoodba. Igaz, ez nem akadályozta meg abban, hogy Amerikában a legtöbb férfi álma legyen: a fényűző, érzéki szőke nő képe hihetetlen jövedelmet hozott neki. De a tisztességes közönség felháborodása Mae megjelenése és viselkedése miatt olyan nagy volt, hogy végül a filmstúdióknak minden szerződést fel kellett mondaniuk Westtel, aki így szórakozóhelyeken kezdett dolgozni.

West szorosan együttműködött a híres szürrealistával a divatvilágból – Elsa Schiaparellivel. Elsa is a 30-as évek fényes sztárja volt, és nem meglepő, hogy útjai Mae-szel keresztezték egymást: a tervező szemet gyönyörködtető jelmezekkel rukkolt elő a színésznő filmszerepeihez, majd egy Schiaparelli parfüm formájában örökítette meg West felismerhető mellszobrát. A palack a sokatmondó “Shocking” nevű illathoz készült, és a sokkoló

Azt mondják, Mae idős koráig szórakozott: ugyanazok a szűk ruhák, szőrmék és ékszerek, ugyanaz a férfiszerelem, ugyanaz a modor és viccek jellemezték élete végéig. Talán ő volt az egyik oka a meztelen stílus tartós népszerűségének… Mert a siker garantált – Mae West bizonyította.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?