Mindannyian ismerjük a “Szépség és a Szörnyeteg” című népszerű rajzfilmet, de kevesen ismerik Petrus és Catherine Gonsalvus történetét, amely fájdalmasan hasonlít az egyik legnépszerűbb Disney mese cselekményére.

Az igazi szörnyeteg

Napjainkban a hypertrichosis – vagyis az arc és a test túlzott szőrnövekedésével jellemezhető betegség jól tanulmányozott betegség. De a 16. században ez a rendellenesség ismeretlen volt az ember számára, és azok, akiknek meg kellett küzdeniük a betegség tüneteivel és megnyilvánulásaival, kegyetlen viccek és zaklatás tárgyává váltak. Pontosan ez történt Petrus Gonsalvusszal, akinek története a legtöbb kutató szerint Gabrielle-Suzanne Barbeau de Villeneuve “Szépség és szörnyeteg” című híres tündérmeséjének alapját képezte. Az “erdei ember” nehéz sorsáról beszélünk, ahogy kortársai nevezték, és az ő kedveséről, akinek sikerült meglátnia kedves lelkét egy szörny megjelenése mögött.

Petrus Gonsalvus 1537 körül született Tenerifén, családjáról keveset tudni. A fő verzió szerint szülei a középosztályhoz tartoztak és figyelemre méltó pár voltak, de egy fiú születése gyökeresen megváltoztatta az életüket. Amikor a gyermek megszületett, minden szőr borította, és az életkor előrehaladtával a probléma csak súlyosbodott. Mint korábban említettük, akkoriban az emberek nem tudtak olyan betegségről, mint a hypertrichosis, ezért a fiatal Petrust nem tekintették férfinak, hanem egy állatot láttak benne.

Nem ismert pontosan, hogyan telt el gyermekkora – valószínűleg a “vérfarkas fiú” szülei elhagyták, majd később rabszolgának adták. Tízéves koráig Petrust ketrecben tartották, nyers húst és hulladékot evett, a sziget kíváncsi lakói és vendégei pedig élvezték, ha bezárva nézhették az életét. Ugyanakkor senki nem beszélt a fiúval – annak ellenére hogy fejlett intellektusa volt, és nem voltak rendellenességei az agy munkájában. A körülötte lévők azt hitték, nem tud racionálisan gondolkodni, ezért csak nevettek rajta és panaszkodtak, amikor nem teljesítette a parancsaikat, mint egy betanított állat.

Petrus Gonsalvust tízéves korában II. Henrik francia királyhoz küldték koronázási ajándékként – a fiút eleinte börtönbe vetették, de miután az udvari orvosok megvizsgálták, rájöttek, hogy egy teljesen ésszerű és kedves gyermek áll előttük, aki nehéz gyermekkora és a történetesen átélt megpróbáltatások ellenére sem veszítette el életszeretetét. A király úgy döntött, hogy személyesen megismerkedik Petrusszal, és lenyűgözte élénk elméje és jelleme. Ezzel kezdetét vette az uralkodó és a “vérfarkasfiú” szokatlan baráti története – II. Henrik kiváló oktatásban részesítette, jómodorra tanította, gyakran vitte el kirándulni és megosztotta vele élettapasztalatait.

Élete azonban hamarosan ismét drámaian megváltozott – amikor a francia király 1559-ben meghalt. Petrus az ő felesége, Medici Katalin gondozása alá került, aki heves ellenszenvet viselt iránta, és vadállatként bánt vele. Visszahelyezte egy ketrecbe, és élő attrakcióként kezdte demonstrálni a vendégeknek, majd később úgy döntött, hogy több ilyen “szórakozásra” van szükség a palotában, és menyasszonyt választott Petrusnak, akivel utódokat akart szerezni. A választás egy gazdag kereskedő, Catherine Rafellin lányára esett – a lány hihetetlen szépségéről és ragyogó modoráról volt híres, ezért szüleinek nem volt kétsége afelől, hogy II. Henrik özvegye megfelelő vőlegényt választ neki. A legenda szerint a lány az esküvő napjáig nem látta leendő férjét, és amikor eljött a találkozás ideje, elájult, amikor meglátta maga előtt az “erdei embert”, ahogy a palotában hívták.

A szépség és a szörnyeteg szerelme

A jószívű Catherine azonban hamarosan felismerte férje valódi természetét – miután közel került Petrushoz, rájött, hogy a férfi okos, művelt, szerény és kedves. Nehéz sorsa és nehéz gyermekkora egyáltalán nem tette haragossá hanem éppen ellenkezőleg, megtanította együtt érezni az emberekkel és hinni a legjobbban. Nem tudni biztosan, hogy a lány képes volt-e igazán szeretni férjét, de a kortársak szerint erős és őszinte barátság alakult ki közöttük, ami segített nekik leküzdeni minden nehézséget és megbirkózni a társadalom hatalmas nyomásával.

A házasságban Catherine-nek és Petrusnak hét gyermeke született, akik közül négy – ahogy Catherine de Medici remélte – hypertrichosisban született. Mindegyiküket erőszakkal elvették a szüleiktől, és a királynő közeli munkatársainak ajándékozták házi kedvencként. Hamarosan Európa-szerte híressé váltak egy szokatlan család örökösei – az arisztokrácia képviselői örömmel mutatták be őket kiállításokon, vitték magukkal külföldi utazásokra, portréikat a kor legjobb művészeitől rendelték meg, és a „vérfarkas gyerekeket” ajándékoztak. barátaiknak és mecénásaiknak. Úgy gondolják, hogy ettől a pillanattól kezdve kezdődött a “furcsák cirkusza” megjelenésének története – ez egy show, amelyben testi fogyatékkal élő művészek léptek fel.

Nincs bizonyíték arra, hogy Petrus hogyan viselte el saját gyermekei ilyen mértékű bántalmazását, de nem nehéz kitalálni, milyen nehéz volt neki és feleségének elválnia tőlük és kiállni a további próbákat. Nem sokkal Katalin de Medici halála után a házaspár a velük maradt három gyermekkel együtt elhagyta Franciaországot és egy távoli olasz faluba költözött, ahol Pármai Margit, V. Károly törvénytelen lánya gyámsága alá vette a házaspárt. Így a Gonsalvus család királyi státuszt kapott, de továbbra is a tudósok kutatásának tárgyai voltak. Köztük Ulisse Aldrovandi tudósé, aki élénk érdeklődést mutatott Petrus betegsége iránt, és részletesen tanulmányozta patológiájának természetét. Valamint célpontjai maradtak a helyi közönségnek, akik saját szemükkel szerették volna látni a „vérfarkas embert” és családját.

Egyébként a fennmaradt portrékon Petrust és gyermekeit mindig drága ruhákban ábrázolták, amelyeket akkoriban kizárólag a társadalom felsőbb rétegeinek képviselői viseltek. Tény, hogy az alkotások megrendelői ezzel a fényűző öltözékek és az ábrázolt személyek ijesztő megjelenése közötti kontrasztot akarták hangsúlyozni, ezzel is megpróbálva ismét nevetségessé tenni betegségüket. Később négy különböző év portréi kerültek elő a királyi személyek magángyűjteményében – külön helyiségekben volt számukra hely, amelyeket érdekességek vagy ritkaságok szekrényeinek neveztek. Tehát a tiroli Ambras kastélyban egy nagyon lenyűgöző gyűjteményt találtak ilyen műalkotásokból, köztük például Petrus Gonsalvus portréját Georg Hofnageltől.

A Gonsalvus család további története ismeretlen – az egyik verzió szerint a házastársak egész életükben az arisztokrácia gúnyának és zaklatásának alanyai maradtak, a másik szerint a házaspár az olaszországi Lazio régióban talált menedéket, és élt nyugodt és békés életet öregkoráig – a fennmaradt adatok szerint Petrus Gonsalvus 81 éves korában, a férje elvesztését gyászoló Catherine pedig öt évvel később halt meg.

A legtöbb folklórkutató úgy véli, hogy ez a szomorú történet ihlette a “Szépség és a Szörnyeteg” című híres mesének megírására, melynek fő gondolata az volt, hogy az emberben a legfontosabb az ő lelke, és nem a külseje. Ezt követően a mese hihetetlen népszerűségre tett szert, és többször is megtestesült a képernyőn.Forrás

Vélemény, hozzászólás?