Legyen szó főtt krumpliról, sült krumpliról vagy grillezett változatról – az édesburgonya finom, és majdnem annyiféleképpen elkészíthető, mint a burgonya. De a két fajta közül melyik az egészségesebb? 

Melyik a jobb

Az édesburgonya jó úton halad afelé, hogy megelőzze a jó öreg krumplit. Mert nagyjából mindent, amit krumpliból készítünk, azt édes változatból is elővarázsolhatjuk. Az édesburgonya ma már az egyik legnépszerűbb köret… De mi a helyzet a zöldségek egészségügyi előnyeivel? A burgonya vagy az édesburgonya egészségesebb? Megnéztük közelebbről a kettő tápanyagtáblázatát, és valami elképesztőt találtunk.

Burgonya és édesburgonya: mi a különbség?

Az első összehasonlítás azt mutatja, hogy a burgonya és az édesburgonya nem sok közös vonást mutat a néven és a konyhai felhasználáson kívül. A burgonya egy nadálytő növény, amelyet többek között hazánkban is termesztenek. Az édesburgonya viszont hajnali dicsőség, és többnyire melegebb vidékekről, különösen Dél-Amerikából és Izraelből importálják. Ahogy a neve is sugallja, az édesburgonyának édes íze van. Nyersen is fogyasztható, levelét a spenóthoz hasonlóan megfőzhetjük, a burgonyát viszont csak főzve szabad fogyasztani, különben mérgező lehet.

Mi az egészségesebb?

A burgonya kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz

Az édesburgonya energiasűrűsége nagyobb, mint a burgonyáé: míg utóbbiban 100 grammban 71 kalória, addig az édesburgonyában összesen 86 kalória van 100 grammonként. A burgonya úgynevezett rezisztens keményítőt is tartalmaz, ami akkor képződik, amikor lehűl, majd élelmi rosttá válik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja felhasználni a kalóriák egy részét, és végül kevesebbet szív fel. Ami a szénhidrátot illeti, az édesburgonya fontosabb: 100 grammonként körülbelül 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg a burgonya mindössze 15 grammot. Csak egy grammja cukor – az édesburgonyával legalább négy gramm édesség van.

Az édesburgonya nyer a tápanyagsűrűség tekintetében

Fehérjetartalmát tekintve a burgonya és az édesburgonya nem sokra viszi. A mikrotápanyagok tekintetében azonban egyértelműen az édesburgonya jár élen. Az édes változatban mindenekelőtt lényegesen magasabb a kalcium, kálium, folsav és foszfor mennyisége. Támogatja az egészséges csontozatot és az erős szívet.

A narancssárga színezék valójában pozitív hatással van az egészségre: az édesburgonya ezt a másodlagos növényi anyagnak, a béta-karotinnak köszönheti, amely antioxidáns hatású. Például az édesburgonya segít megvédeni sejtjeinket a szabad gyököktől a káros környezeti hatásoktól. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga is, amelyre szükségünk van az egészséges szemhez.

A cikk még nem ért véget!

1 2

Source link

Vélemény, hozzászólás?