Ami a főzést illeti, manapság sokféle olaj áll rendelkezésünkre, amelyek mindenféle recepthez felhasználhatóak. Most okot adunk arra, hogy gyakrabban nyúlj olívaolajhoz.

Vaj helyett

Kétségtelen, hogy az olívaolaj egészségfejlesztő tulajdonságai miatt az egyik legegészségesebb olaj az összes közül, és minden nap szerepelnie kell az étlapon. A sejtvédő anyagokban gazdag olaj több mint 70 százalékban egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz, így egészséges zsírforrás. Az olíva húsából és magjából nyert olívaolaj csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, emellett bőrfiatalító hatással is bír. De ez még nem minden: a kutatók most azt vizsgálták, hogy az olaj mennyire befolyásolja szívünk egészségét – hihetetlen eredménnyel. Ezek után jobb, ha erre cseréled a vajat.

Élj tovább rendszeres olívaolajfogyasztással – 1/2 kanál elegendő 

Egy friss tanulmány szerint akik napi rendszerességgel fogyasztanak olívaolajat, azoknál kisebb a kockázata annak, hogy szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az idegrendszeri vagy légúti betegségek miatt halnak meg. Az eredmények azt sugallják, hogy napi több mint hét gramm, vagyis fél evőkanál megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást. A kutatási eredményeket a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban tették elérhetővé.

A tanulmányukhoz a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói két nagy egészségügyi tanulmány résztvevőitől származó adatokat értékeltek ki. 60 582 nő és 31 801 férfi adatait elemezték, akik 1990-ben a kiinduláskor mentesek voltak a szív- és érrendszeri betegségektől és a ráktól.

A cikk még nem ért véget!

1 2

Source link

Vélemény, hozzászólás?