A hideg kávé nem kifejezetten kellemes ízű. Ennek ellenére a kutatók megemlítenek egy fontos okot, amiért soha ne melegítsük fel az italt a mikróban – és ennek semmi köze az ízhez…

A kávé mikrohullámú sütőben való melegítése

Semmi sem jobb egy jó kávénál! A magyarok átlagosan három csészével isznak naponta, azonban csak nagyon keveseknek van idejük a forró ital széles körű élvezetére. Minél stresszesebb a munka- beleértve a gyermekfelügyeletet is, annál kevesebb a kávészünet. És mielőtt észrevennénk, a finom illat eltűnt, és az optimális ivási hőmérséklet véget ért. Ami maradt, az egy hideg, ízetlen főzet. A csészében lévő kávé gyors felmelegítése érdekében néhányan gyorsan a mikróhoz nyúlnak. Nem jó ötlet- mondják a szakértők.

Káros az egészségünkre

Egy tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé mikróban való felmelegítése két szempontból is nagy hiba – nemcsak azért, mert az ital már nem olyan finom felmelegítve, hanem azért is, mert a melegítési folyamat károsítja az egészségünket.

Ha felmelegítjük a kávét a mikróban, a külseje felforrósodik, a közepe pedig hideg lesz. A probléma ezzel, hogy ha tejet adunk a kávéhoz, és az több mint két órán keresztül áll, akkor dermedni kezd, és baktériumok képződnek. A sütővel ellentétben a mikrú nem képes ezeket tönkretenni melegítés közben. Az immunhiányos embereknél gyengül a szervezet védekezési képessége a támadó idegen sejtekkel, például baktériumokkal szemben. Ennek eredményeként szokatlan bakteriális fertőzések alakulhatnak ki – ez elsősorban a 65 év felettieket érinti. 

A cikk még nem ért véget!

1 2

Source link

Vélemény, hozzászólás?