Elemi, tolu, opoponax és guaiac – ezeknek a neve ismerősnek tűnhet, ha már olvastad a parfümöd hátulján az összetevőket. De ettől még nem válnak kevésbé titokzatossá.

Gyanta a parfümben – a titkos összetevő

A vastag és viszkózus gyantákat ősidők óta használják a vallási szertartásokon szerte a világon tömjénként – így fordulnak isteneikhez a hívők Szicíliától Laoszig. Természetüknél fogva tömjénként minden típusú érzékszervre hatnak, így a szaglásra is, ezért méltó helyet foglalnak az illatszeriparban. A mély és sokrétű illat mellett a gyanták rögzítik a kompozíciót és növelik az aroma időtartamát. Emiatt alap összetevők lettek. Ismerd meg a különböző gyantákat melyeket a palackba zárnak, és amelyek különlegesebbek, mint gondolnád!

Tolu

A kolumbiai Tolu tartományban található mahagónifaj, a Myroxylon toluiferum sérült kérgéből származó gyanta . A keményedő barna gyanta kinyerésére az esős évszak kivételével egész évben adott, ilyenkor a fában V-bevágásokat készítenek.

Úgy tartják, hogy a tolu megtisztítja az aurát, ellenáll a gonosz szellemeknek, megvéd a gonosz szemtől, elősegíti a békét, a lelki növekedést és az új távlatok megértését. A gyanta illata édes, finom és meditatív, melyben vanília, jácintvirág, pepsi, buddhista templomból származó füstölők, fahéj, mazsola és régi lakkozott bútorok különböztethetők meg.

Elemi

A nagy, fehéres kéregű Canarium luzonicum fák kérgéből származó gyanta a Fülöp-szigetekről származik. A fában lévő bevágásokból elemi vagy manila gumit gyűjtenek, majd a levegőn megkeményedő szirupot gőzzel desztillálva illóolajat kapnak. A készterméket csípős és frissítő aroma jellemzi, fűszeres utóízzel, citrom, fekete bors, korianderlevél, fűrészpor, édeskömény és tömjén jegyeivel.

Egyes délkelet-ázsiai kultúrák szerint illata harmonizálja az elmét, és nyugodt meditációra ösztönöz. Az illatszeriparban az elemit nemcsak szokatlan aromás profilja miatt értékelik, hanem azért is, mert képes rögzíteni más „illékonyabb” komponenseket is, ami tartósságot és kopást biztosít a parfümnek.

Opoponax

A borostyángyantát a Kelet-Afrikában és a Közel-Keleten előforduló Commiphora eyrthraeafák kérgéből vonják ki, és gőzdesztillálják is. A szagok bizonyos hasonlósága miatt az opoponaxot gyakran édes mirhának nevezik, bár vannak jelentős különbségek.

A cikk még nem ért véget!

1 2Forrás

Vélemény, hozzászólás?