Figyeljük a testünk jelzéseit.

Terhesen is szabad mozogni, sőt

Mikor másállapotban vagyunk ugyanúgy oda kell figyelni a testünkre és az egészségünkre, ha nem jobban, mint egyébként. Azonban nem árt óvatosnk lennünk és mindent egy kicsit átgondoltabban csinálnunk, nehogy kárt tegyünk magunkban vagy a babában. A mozgással kapcsolatos dolgok is lehetséges, hogy változnak kicsit ilyenkor, de a jó hatásuk nem változik.

Mit szabad csinálni terhesen?

A legfontosabb, hogy bármilyen mozgásforma mellett is döntünk, konzultáljunk előtte orvosunkkal. A várandósság alatti tornázás azért is hasznos, mert segítheti majd a szülést, megedzi a gátizmainkat is, nem hagyja, hogy elhagyjuk magunkat, és majd a baba világrajövetele után is gyorsabban segít visszanyerni a formánkat, -mondják a terhestornákra szakosodott edzők és egészségügyi szakértők.

Mivel ilyenkor alapvető változások mennek végbe testünkben, megnő a hasunk, így nem lehet 100%-ig ugyanúgy tornázni, ahogy eddig esetleg megszoktuk. A nagy terpeszekkel, ugrásokkal, olyan gyakorlatokkal amik a medencénket is igénybe veszik, vigyázni kell. Lehet csinálni de óvatosabban, kis módosításokkal, és ajánlatos személyi trénerrel egyeztetni előtte. Így kiküszöbölhetőek az esetleges balesetek.

Mit ne csinálj terhesen?

A legfontosabb, hogy ne terhesen kezdjünk el olyan gyakorlatokat csinálni, amiket eddig még sohasem végeztünk. Ne végezzünk megerőltető és extrém tornamozdulatokat, és ne várandósan akarjuk lefutni a maratont. Kerüljük a sérülésveszélyes sportokat, mint síelés, búvárkodás, sárkányrepülőzés, deszkázás vagy labdás sportok. Illetve az extrém hőhatások sem tesznek ilyenkor jót, tehát hanyagoljuk a forró jógát is.

Mindig figyeljünk a testünk jelzéseire, bármit is csinálunk, és ha fellép vérzés, szédülés, fejfájás, mellkasi fájdalom, vagy légzési nehézség hagyjuk abba a tornát és keressük fel orovosunkat amilyen gyorsan csak lehet. Hiszen ilyenkor a kiegyensúlyozottság, nyugodtság és egészség a lényeg.

Forrás: Cnet

Forrás

Vélemény, hozzászólás?