A Glyx diéta azt ígéri, hogy éhezés nélkül fogyhatunk – úgynevezett alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztásával. Így működik a módszer!
Hogyan működik a Glyx diéta?
Marion Grillparzer táplálkozási szakértő és szerző volt az, aki bevezette és létrehozta a “Glyx diéta” kifejezést. A glikémiás index (GI) azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan emelkedik a vércukorszintünk az egyes ételek elfogyasztása után, és milyen gyorsan bocsátja ki a hasnyálmirigyünk az inzulint. A magas glikémiás indexű élelmiszerek hatására a szervezet gyorsan sok inzulint bocsát ki – ez pedig nem tesz jót a zsírégetésnek. Éppen ezért a Glyx diéta elsősorban közepes vagy alacsony inzulinszintű ételeket ajánl. A cél a zsírvesztés fokozása a nap folyamán, illetve a sóvárgás elkerülése.
Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál kevesebbet kell enni. A magas GI-vel rendelkező ételeket “rossz” szénhidrátoknak, míg a “jó” szénhidrátokat alacsony GI-nek tekintik. A GI-vel történő számítás alapja a glükóz, azaz a szőlőcukor. Általában a glikémiás index 1 és 100 közötti szám lehet.
Ezenkívül Grillparzer olyan élelmiszerekre támaszkodik, amelyeket karcsúsító termékekként ír le. Ezt úgy érti, hogy például egészséges olívaolajat, dióféléket és magvakat, valamint halat enni. A különféle gyümölcsökről és zöldségekről azt mondja, hogy mínusz kalóriát tartalmaznak, és felgyorsítják a fogyást. Ide tartozik például a különböző típusú káposzta, spárga vagy eper. Ráadásul a Glyx nem nélkülözheti a testmozgást: a Grillparzer napi 20-30 perc gyakorlatot javasol.
Mit ehetek a Glyx diéta alatt?
Ha diétáról van szó, elsősorban a friss és feldolgozatlan élelmiszerek kerülnek a tányérra: hal, hús és jó minőségű zsír, valamint különféle gyümölcsök és zöldségek szerepelnek az étlapon. Sok az otthoni főzés, ami egészségügyi szempontból pozitív. De több időt kell szánnunk a táplálkozásra is – nem csak a vásárláskor, hanem a főzés során is. Hiszen főzéskor több adag is elkészíthető, így másnap magunkkal tudjuk vinni a munkába.
Mely élelmiszereknek alacsony a glikémiás indexe?
A 35 alatti GI-vel rendelkező élelmiszerek közé tartoznak a következők:
- teljes kiőrlésű termékek
- hüvelyesek
- gyümölcs, zöldség
- szója termékek
- hal
- sovány hús
- alacsony zsírtartalmú tejtermékek
A Glyx diéta során a “jó” szénhidrátokat zsírt és fehérjét tartalmazó élelmiszerek egészítik ki.
A cikk még nem ért véget!
1 2