Az utánozhatatlan Elsa Schiaparelli máig a divatvilág egyik ikonikus alakja. Lenyűgöző ötleteit sok fiatal tervező másolja, és az utóbbi időben úgy tűnik, hogy az archív alkotások új szelet kaptak. Elmeséljük, hogyan teremtette meg Salvador Dali múzsája azt a divatot, amelyet még most is csodálunk.

A divat, és Dali múzsája

Schiaparelli jóval megelőzte korszakát, és nagy utómesterként és újítóként vonult be a történelembe. A divat, mint vizuális művészet progresszív elképzelése, minden kollekciójára és alkotására hatással volt. Gyakran dolgozott együtt a 20. század híres és felháborító művészeivel. Dali és szerelme gyakran dolgoztak együtt, közös munkájukból igazi remekművek születtek, amelyek mind a művészethez, mind a divat világához kapcsolódnak. Ezek közé tartozik a híres homárruha, egy öltöny zsebes komóddal, egy egyedi kalap-cipő és egy fekete krepp csontváz ruha.

Tervezőkkel is összeállt

Elsa divattervezőként Jean Cocteau művésszel is együttműködött. Cocteau rajza egy hosszú kabát volt ábrázolva, ami hátán az arcok sziluettjeit ábrázolta, amelyek egy váza körvonalát alkották rózsaszín virágcsokorral. A művész másik alkotása egy szürke vászonruhát díszített, amely egy hosszú, sárga hajú lányt ábrázolt.

Elsa független, ragyogó és bátor karaktere már gyermekkorában megmutatkozott, jóval azelőtt, hogy elkezdte volna karrierjét a divatvilágban. Meglehetősen konzervatív olasz családban nőtt fel, és később sem veszítette el személyiségét. Schiaparelli katolikus egyházi iskolában tanult, de ez nem akadályozta meg abban, hogy gyakran az elfogadott szabályokon kívül viselkedjen az apácákkal, ami sok problémát okozott a családjának. Már középiskolás korában sokkolta a közvéleményt az iskolai bálon viselt ruhája. Ugyanis ruha helyett egy kendőt tekert a testére.

23 évesen Elsa elhagyta Olaszországot, először Párizsba, majd Londonba látogatott, ahol sok időt töltött előadásokon és múzeumi kiállításokon. Egy évvel később megtörtént az esküvő, a vőlegénye Count William de Wendt de Kerlor gróf volt, aki korábban a tanára volt. A pár hamarosan New Yorkba költözött. Ez a házasság 1920-ban több különböző ok miatt felbomlott, de Elsának egy csodálatos lánya született belőle, Gogo. A válás ösztönözte Elsát arra, hogy sikeres legyen a divatvilágban. Párizsba költözött, ahol elkezdte megalkotni remekműveit, és világszerte elismertséget és nevet szerzett magának.

A cikk még nem ért véget!

1 2

Forrás

Vélemény, hozzászólás?