Egy amerikai blog bemutatja, hogyan küzd a szervezetünk a Big Mac feldolgozásával. Nem könnyű, az biztos!
A Big Mac és a gyomor
Nem titok, hogy a McDonald’s étteremlánc Big Mac étele nem tartozik az “egészséges étel” kategóriájába. Ennek ellenére néha szeretünk enni a hamburgerből, még akkor is, ha 509 kalóriát, 26 gramm zsírt és 42 gramm szénhidrátot tartalmaz. Az amerikai Fastfoodmenuprice blog azonban most grafikával mutatta be, hogyan áll a szervezetünk a Big Mac elfogyasztása utáni első órában. Itt vannak az érdekes részletek.
10 perc elteltével
A vércukorszint megemelkedik a sok kalória miatt, és a szervezetünk felszabadítja a boldogsághormont, a dopamint. Hasonló hatású például a kábítószer is. Először remekül teljesítünk – és többet akarunk.
20 perc múlva
A burger nátrium- és kukoricaszirup -adalékanyagokat tartalmaz, és ismét biztosítja, hogy többet akarjunk enni. Sajnos azt is gyanítják, hogy cukorbetegséget, szívbetegségeket és elhízást váltanak ki vagy segítenek elő.
30 perc elteltével
A 970 milligramm magas sótartalom biztosítja, hogy szomjasak legyünk. Paradox módon emiatt a szervezet úgy gondolja, hogy többet kellene ennie. A veséknek is keményen kell dolgozniuk a só kiürítéséhez. Ehhez folyadékokra van szüksége a szervezetből, és ezen folyadékok előállításához a szívnek keményebben kell dolgoznia és gyorsabban kell pumpálnia. Az eredmény: megemelkedett vérnyomás.
A cikk még nem ért véget!
1 2