Újfajta kicsengést kapna.

Elavult már ez a kifejezés?

Valóban elavult már a “szüzesség” kifejezés? A szó sokak szerint olyan magasztos jelentést őriz magában, amit ha elveszít valaki, az tudat alatti negatív felhanggal jár. Lehet benne igazság.

De akkor mégis mit mondjunk helyette? Erre is van javaslat! Nicolle Hodges szexuálfilozófus elkezdett egy mozgalmat melyet a közösségi médiában és pólókon hirdet. Javaslata szerint felejtsük el a szüzesség kifejezést, és nevezzük inkább szexuális debütálásnak az első szexet. Ugyanis valójában tényleg erről van szó.

Hodges szerint ha levennék az első szex előtti nyomást a fiatalokról, akkor kevésbé élnék meg stresszesnek és nagy dolognak. Hiszen mindig, mindenből van egy első. Viszont ha a szüzesség kifejezést használjuk és azt elvesztjük, azt olyan mintha elhagynánk magunkból valamit, és negatívan hat. Ráadásul a “szűz”szó használtakor beugorhat egy szent képe is, hisz Szűz Mária is tiszta és szeplőtlen volt, de az első szex előtt senki nem szívesen gondol erre, -érthetően. A szexuális debütálás viszont frissen hat, pozitív a kicsengése és sejteti a későbbi folytatást. Hodges ötlete tetszik az embereknek, különösen a feministáknak, így egyre több aktív támogatója van.

Sokan azért félnek az első szextől, mert nem tudják mire számítsanak, félnek a helyzettől, félnek a teherbeeséstől, és sok esetben úgy történik meg ez a lányokkal, hogy nem is igazán akarják, csak kíváncsiak rá/ túl akarnak lenni rajta. Ez persze később nyomot hagy a lelkükön, de ezzel ők akkor még nem foglalkoznak. Az “első” mindig egy olyan alkalom amikor többet megtudsz magadról, és a szexuális utadról. Közben felnősz, tapasztalsz, és tudod mi az amit akarsz a testedből adni és másoktól kapni. A fiatalokhoz pedig sokkal jobban el lehet érni, ha modern és számukra is közelibb kifejezéseket használunk.

Forrás: bbc

Forrás

Vélemény, hozzászólás?