Ha azt gondoltad, hogy csak akkor kell nyújtanod, ha sportolsz, akkor tévedsz. A kutatások azt mutatják, hogy a nyújtás akkor a legjobb, ha beépítjük a mindennapi életünkbe. De mi történik a testtel, ha rendszeresen csináljuk? Milyen előnyökkel jár? Kiderítettük!

Lazítsd az izmaidat

A feszülő és lerövidült izmok gyakoriak a mai ülőmunkás társadalomban. A munkával kapcsolatos mozgáshiány miatt az izmok ellazulnak, és felborul az egyensúly az izmok között. Az eredmény úgynevezett izom egyensúlyhiány és rossz testtartás lesz. Tipikus lerövidült problémás területek a nyak és a mellkas izmai, az alsó hát, a csípőhajlítók, a hátsó combizmok és a combok. Ezeken a pontokon általában érdemes nyújtani, és a további erősítő edzések is védenek a feszültségtől.

Hogyan nyújtsunk?

Alapvetően két módszer vezet a kívánt izomlazításhoz: Statikus nyújtással egy pozíciót tartanak, dinamikus nyújtással enyhén ugrálnak a véghelyzetben. A nyújtás kezdőinek először a statikus változatot kell választaniuk, mivel gyakran tévesen inkább az izmokat lazítják. A haladó felhasználóknak már lehetőségük van pattogni.
Akár fogás, akár ringatás – elengedhetetlen a helyes nyújtási helyzet, az elkerülő mozdulatok hagyják elhalványulni a hatást. Az izmokat fel kell melegíteni, a nyújtást enyhe húzásnak kell érezni, amelyet lassan lehet megközelíteni a kilégzéssel és rángatózó mozdulatok nélkül. Rövid szünet után ismételjük meg a gyakorlatot, és lépjünk egy kicsit tovább a nyújtási helyzetbe. Kivétel, ha izomrövidülésben és merevségben szenvedünk, akkor 30-60 másodpercig nyújtanunk kell.

A cikk még nem ért véget!

1 2

Source link

Vélemény, hozzászólás?