Wally egy kicsit nehezen illeszkedik be.

Rozmár vette birtokba az Egyesült Királyság partjait

Senki sem tudja biztosan, hogy Wally, vagy Wal, hogyan tette meg a fáradságos utat a sarkvidékről Nagy-Britannia és Írország partjai felé. Sokan azt feltételezik, hogy egy jégdarab, amin pihent, elúszott, és ismeretlen vizeken találta magát.

Először márciusban látták Walesben, majd Cornwallba és a Scilly-szigetekre került, legutóbb pedig a West Corki Crookhavenben látták.

Az emberek érdeklődéssel követték a kalandjait – de sajnos Wal kissé küzdött az új otthonának etikettjével, és némi pusztítást hagyott maga után. Több hajót is megrongált, és legalább kettőt elsüllyesztett.

Kapott egy saját hajót

Ennek megakadályozása érdekében Szent Mária lakói vásároltak neki pontoncsónakot, hogy azon pihenhessen. De aztán ismét tovább lépett, és más hajókat is parancsnokolnia kellett.

Sokunk számára elképesztő lenne egy rozmárt látni – de valójában nem ideális, ha Wal az otthoni élőhelyén kívül tartózkodik. Körülbelül 225 000 rozmár él az Északi-sarkkörön olyan helyeken, mint Grönland és Spitzbergák, de ő az egyetlen, aki eljutott Walesbe, amihez valószínűleg az Atlanti-óceánon át kellett utaznia.

Bár a rozmárok köztudottan hatalmas távolságokat tesznek meg időnként, attól tartanak a tudósok, hogy a megjelenése összefüggésben állhat az éghajlatváltozással, ami kétszer olyan gyorsan melegíti fel az Északi-sarkot, mint más területeket. A jégtakaró csökkenésével pedig csökken az ott élőállatok élőhelye, és tápláléka is.

Forrás: Metro

Forrás

Vélemény, hozzászólás?