Az arc leégése nem csak azért nagyon rossz, mert hatalmas károkat okoz az érzékeny bőrben. Piros fejjel nem kifejezetten érezzük jól és magabiztosan magunkat – de most itt vannak a gyógymódok.

Leégés az arcon – mi tegyünk, ha ez történik? 

Az arc bőre finom és vékony. Ha elfelejtettük napvédő krémmel megvédeni magunkat a naptól – vagy egyszerűen túl sokáig és túlzottan sokat napoztunk, az általában hamar kiderül. Vörösek leszünk a bőrünk pedig lüktetni és fájni fog – különösen azokon a területeken, amelyek fokozottan ki vannak téve a napsugárzásnak. Ilyen a homlok, az orr és az arccsont. Az azonban téves, hogy az arc leégését nehéz elrejteni.

Ezek a módszerek rögtön segítenek

Általában gyorsan észrevesszük hogy legégtünk, mivel a bőr felforrósodik, kipirosodik és megfeszül. Amit sokan nem tudnak az az, hogy még az árnyékban is leéghetünk. A leégés teljes mértéke csak órákkal később jelenik meg, az első tüneteket 4–8 óra elteltével észleljük, a legsúlyosabbak a napozás után 12–36 órával. Itt vannak a legjobb S.O.S. tippek. A nedvesség nagyon fontos a leégett bőr számára. Belülrő és kívülről is hidratált, igyál nagyon sokat. A testnek vízre van szüksége a gyulladásos reakció által termelt hő miatt. A bőr feszessé válik, javítania kell az égési sérüléseket. Az aloe vera gél különösen hidratáló, de a konyhából származó házi gyógymódok is enyhíthetik az égési sérüléseket. Az uborkaszeletek például hűsítik az arc bőrét és nedvességet biztosítanak. A gyógyszertári termékek is sokat segítenek, a hűsítő hab spray-k és speciális napozás utáni gélek és olyan nyugtató összetevőket tartalmazó krémek, mint az allantoin, a biszabolol és a panthenol jól teljesítenek. Semmilyen körülmények között ne alkalmazz most hámlasztást, radírozást, mert ez károsíthatja a vékony, újonnan kialakult bőrt. Ne használj kamilla teát sem, ha le van égve az arcod. A kamilla segít a testen, de túlságosan irritálja az arcot (különösen a szem körül). Ha az égési sérüléseid nagyon mélyek, orvoshoz kell fordulnod. Amikor a hólyagok gyulladnak és a bőr mélyebb rétege megég, hegek keletkezhetnek az arcon. Ezután az orvos gyulladáscsökkentő szereket ír fel, például ibuprofent súlyos leégés esetén.

A cikk még nem ért véget!

1 2

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük