Valószínűleg ismered a megszokott kifejezést: „Napi egy alma távol tartja az orvost.” Ez a cikk közelebbről megvizsgálja, hogy a napi almaevés valóban segíthet-e az egészségünk megőrzésében.

Napi egy alma

Míg a kifejezést először 1913-ban hozták létre, az 1866-ban keletkezett Pembrokeshire-közmondáson alapult. Valójában a Notes and Queries magazin tette közzé elsőként az eredeti idézetet: „Fogyasszon almát lefekvéskor, és megakadályozza, hogy az orvos megkeresse a kenyerét”. Bár a kutatások azt mutatják, hogy a több alma elfogyasztása valójában nem jár kevesebb orvoslátogatással, az alma hozzáadása étrendünkhöz hozzájárulhat az egészségünk számos aspektusának javításához– írják az orvosi szaklapok.

Egészségügyi előnyök

Az alma számos előnnyel jár, amelyek elősegíthetik a hosszú távú egészség elősegítését. Az almák tele vannak fontos tápanyagokkal, köztük rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint antioxidánsokkal. Egy közepes alma a következő tápanyagokat biztosítja:

  • Kalória: 95
  • Szénhidrát: 25 gramm
  • Rost: 4,5 gramm
  • C-vitamin: a napi érték 9% -a
  • Réz: a DV 5% -a
  • Kálium: a DV 4% -a
  • K-vitamin: a DV 3% -a

Különösen a C-vitamin hat antioxidánsként a szabad gyökökként ismert káros vegyületek semlegesítésére és a betegségekkel szembeni védelemre. Az alma tele van olyan antioxidánsokkal, mint például a kvercetin, a koffeinsav és az epikatechin.

Támogatja a szív egészségét

Tanulmányok azt mutatják, hogy a több alma elfogyasztása több krónikus állapot, köztük a szívbetegség megelőzésében is segít. Egy, több mint 20 000 felnőttet vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a fehér húsú gyümölcsök és zöldségek, beleértve az almát is, nagyobb mennyiségű fogyasztása a stroke alacsonyabb kockázatával függ össze. Ennek oka lehet az almában található flavonoidok jelenléte, amelyek olyan vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladást és védik a szív egészségét. Az almákban oldható rostok is vannak, amelyek segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet -mindkettő a szívbetegség kockázati tényezője

A cikk még nem ért véget!

1 2

Source link

Vélemény, hozzászólás?