Szerző: virag Közzétéve:

Állítólag ez az egyik legegészségesebb húspótló. De vajon igaz a mendemonda?

A szójahús egyre népszerűbb, újabban már nem csak a vegánok körében. Még a sportolók asztalán is megjelenik: kiderült, hogy magasabb a fehérjetartalma, mint a csirkemellnek. Most kiderítettük, miért olyan hasznos a szójahús, és összegyűjtöttük az összes tudnivalót róla.

Forrás:Pinterest

Hogyan nyerhető hús a szójababból?

A szója olyan hüvelyes, amelyet növényi tej, tofu, sőt vegán fehérje készítésére használnak. A magokat zsírmentes liszt állapotába zúzzák, és a kapott alapanyagot, amelyet textúrának nevezünk, bizonyos módon felforralják és megszárítják – így kapják a szójahús darabjait, amelyek szavatossági ideje legfeljebb egy év. Az ízének fokozása érdekében kukoricát, búzát- vagy szójaolajat is adhatunk hozzá.

Milyen előnyei vannak a szójatermékeknek?

Biológiai értékét tekintve a szójatermék közel áll a halakhoz: 100 gramm szójahús fedezi a napi kálium- és mangánszükségletet, emellett pótolja a napi B1-, B2-, B6-, E-, D-vitamin szükségletet, illetve magnézium, nátrium, vas kálium is található benne -és mindez csupán 102 kalória.

A szójahús és a hús közötti különbség

A szójahús fehérjében gazdag, tartalma kétszer akkora, mint a csirkemellé. A szójahús zsírja csak 3-4%, míg a csirkemellben háromszor több van belőle. Ezen kívül a szójahús nem tartalmaz állati zsírokat, vagyis nincs benne koleszterin. 

Forrás:Pinterest

Hogyan és mivel együnk szóját

A főzési módszer egyszerű és gyors, ami a szójacsomagokon meg is található. A szójacsírákat elegendő forrásban lévő vízbe áztatni, leöblíteni, majd alaposan megsütni. Például sárgarépával és gyógynövényekkel, ízlés szerint fűszerekkel. Desszertként csinálhatunk szójafehérje turmixot: csak keverjük össze a port vízzel, és adjunk hozzá öntetet – bogyókat, gyümölcsöket és diót. Ezt még az emésztésünk is megköszöni majd.

A szójahús ártalmai: igaz, vagy csak mítosz?

Maga a szója, kiegyensúlyozott étrend mellett csak a hasznunkra válik. De ebben az esetben is figyelnünk kell, milyen terméket veszünk le a polcról. A gyártók gyakran hozzáadják a cukrot a növényi tejhez vagy a nátrium-glutamáthoz, hogy fokozzák a szójahús ízét. Annak érdekében, hogy ne válhassunk áldozatává, nagyon fontos, hogy vásárlás előtt olvassuk el a címkéket, és ügyeljen a következő jelölésekre is: “nincs cukor”, “nincs GMO”, “gluténmentes”.

Lehetséges teljes egészében helyettesíteni a húst szójával?

A szójahús a vegetáriánus konyha egyik alapeleme, és szinte tiszta növényi fehérje. Táplálkozási tulajdonságai és alacsony kalóriatartalma ellenére azonban aminosav-összetételét tekintve lényegesen elmarad a közönséges hústól. Ezért, ha a szójahús mellett döntünk, helyesebb lenne tejtermékekkel és tojással kombinálni. Figyelemmel kell kísérnünk a vér- és vasszintünket is, és ne felejtsük el, hogy zsírban oldódó vitaminokat kell szednünk.

Forrás:Pinterest

Source link

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük