Az óceánok egyik óriása zsugorodik össze a szemünk láttára.

Bajban a bálnák (is)

A kritikusan veszélyeztetett északi simabálnák fiatalabb generációja átlagosan körülbelül egy méterrel rövidebb, mint a 20 évvel ezelőtti példányok – mutatják az adatok a Current Biology folyóirat új tanulmányában.

A tudósok szerint az emberek a hibásak. A tanulmány szerint a halászati eszközökbe gabalyodás, a hajókkal való összeütközés és az éghajlatváltozás megterhelik és összezsugorítják ezeket a nagy bálnákat. A méret csökkenése veszélyezteti a faj túlélését, mert a bálnáknak nincs annyi utóda. Nem elég nagyok ahhoz, hogy ápolják, vagy akár kihordják őket – állítják a tanulmány szerzői.

Ezek a tengeri emlősök korábban átlagosan 14 méteresre nőttek, de most a fiatalabb generáció nem egészen 13 méter a tanulmány szerint.

“Ez nem a rövidebb bálnákról szól, hanem egy fiziológiai probléma fizikai megnyilvánulásáról. Olyan mint szívroham előtti mellkasi fájdalom” – mondta Regina Asmutis-Silvia, az észak-amerikai bálna- és delfinvédelmi szervezet ügyvezető igazgatója. “Ennek figyelmen kívül hagyása csak elkerülhetetlen tragédiához vezet, miközben ennek a felismerése és kezelése szó szerint életet menthet, vagy ebben az esetben egy egész fajt.”

Nagyon kevesen vannak így is

Jelenleg nagyjából 356 északi simabálna élhet a bolygón a becslések szerint, 2010-ben ez a szám még 500 körül volt. “A múltban a tudósok és az aktivisták kizárólag a bálnák pusztulására koncentráltak, de most rájöttek egy olyan problémára, ami a túlélő bálnákat sújtja, és ami további populáció csökkenést okozhat” – mondta Michael Moore, a tanulmány társszerzője. A szerzők 129 bálnáról tudtak fényképeket készíteni, és egy számítógépes program segítségével összehasonlították őket 20 évvel ezelőtt hasonló korú állatokkal.

A kérdés egy több évvel ezelőtti eset után merült fel, amikor néhány elhunyt kis bálnát találtak. Úgy gondolták, hogy a kis bálnák méretük miatt egy évnél fiatalabb borjak, de az ellenőrzés azt mutatta, hogy a bálnák valójában körülbelül két évesek voltak. A bálnaborjak két év alatt általában megduplázódnak – mondta a tanulmány vezető szerzője, Joshua Stewart.

Forrás: NBC News

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük