Előfordulhat, hogy szorongani fog egyedül.

Nekik sem könnyű az átállás

Otthon voltál a pandémia alatt, és a kutyád abszolút hozzászokott a jelenlétedhez? Sokan vannak most ebben a helyzetben, hogy bármikor leszaladhattak a kedvencükkel egy sétára, vagy csak megsimogathatták a fejecskéjét, és nem volt egész nap egyedül. Most viszont vissza kell menned az irodába, és félsz tőle, hogy rosszul viseli majd? Mutatjuk, hogyan lesz könnyebb neki megbirkózni a helyzettel.

Azok az állatok, akik a COVID-19 előtti napokban megszokták az otthoni egyedüllétet, könnyebben alkalmazkodhatnak ehhez az átmenethez, mint azok, akik az elmúlt évben születtek vagy fogadták őket örökbe.

„Sok [kutya] valószínűleg viszonylag gyorsan és jól alkalmazkodik.” – mondta Candace Croney, a Purdue Egyetem Állatorvosi Főiskolájának állat-viselkedési professzora. “Másoknak nehezebb lehet a dolga, különösen akkor, ha hajlamosak voltak szeparációs szorongásra” – tette hozzá. “Azoknak a menhelyekről befogadott kutyáknak, akik a világjárvány során találtak otthonra, további támogatásra lehet szükségük.”

Elválási szorongás alakulhat ki

A leggyakoribb jelek a romboló magatartás (például rágás, ásás), egy szekrényből vagy helyiségből való szökés megkísérlése, bepisilés, és túlzott ugatás, vagy nyüszítés. A finomabb jelek közé tartozik a fel-lesétálás, a lihegés, az ajtóknál vagy ablakoknál való megállás és az, hogy nem eszik.

Ha nem vagy benne biztos, hogy gondja van, állíts fel egy kamerát, amivel felveheted a kedvenced amíg távol vagy.

Hogyan készítsük fel?

Ne várj az utolsó pillanatig. “Az állatok akkor fejlődnek, ha következetes, kiszámítható rutinjuk van” – mondta Croney. „Tehát, ha az etetés, a játék, a pihenés és a testmozgás ideje megváltozik, amikor az emberek visszamennek dolgozni, ezeket a változtatásokat jóval a munkába állás dátuma előtt be kell vezetni. Néhány hét alatt az új menetrendre való fokozatos áttérés és az ahhoz való ragaszkodás megkönnyítheti az átállást. ”

Érd el, hogy kevésbé függjön tőled

Érdemes egy másik szobában hagynod a kutyádat még dolgozol a kedvenc játékai és csemegéi társaságában, így szoktathatod ahhoz, hogy távolabb legyen tőled. Ha ezt már jól viseli, gyakorold vele a távozást. Először még ne menj messzire, adj fel egy levelet, szaladj le a boltba, 5-10 perc bőven elég lesz.

Ha úgy látod, hogy jól bírja, lassan növelheted az időt.

Keress egy biztonságos helyet

Válassz egy helyet, ami a legkényelmesebb és a legkevésbé valószínű, hogy kárt tesz magában. Egyes kutyák elégedettek és biztonságban érzik magukat a szobakenneljükben, mások még szorongóbbak lehetnek miatta. Ez súlyosbíthatja a stresszt, sőt sérüléshez is vezethet, ha megpróbálnak elmenekülni belőle.

Érzékenyítsd a kutyád

Vannak jelek, a cipő felvétele, a kulcscsörgés, ami azt jelzi, hogy távozol. Néha csak végezd el ezeket anélkül, hogy ténylegesen elmennél.

Ne csinálj nagy felhajtást

Ez nagyon nehéz lehet, de amikor elmész vagy hazaérsz, ne csinálj nagy felhajtást a búcsúzkodásból és az érkezésből. Nem kell szomorú búcsút venni, este találkoztok, amikor pedig hazaérsz, várd még lenyugszik, és utána üdvözöld.

Ha azután dicséred meg, hogy megnyugszik, hosszabb távon ezt fogja tekinteni az elvárt viselkedésnek, amiért jutalom jár.

Mit tegyél az iroda előtt?

Mielőtt elindulnál munkába, szánj időt egy reggeli sétára és játékra. A gyakorlat le fogja fárasztani, így aludni fog, amíg nem vagy ott. A kutya számára mindig tarts otthon különleges játékokat és csemegéket, amikor elmész egy napra.

“Folytasd annak az üzenetnek a megerősítését, hogy távolléted olyan csodálatos forrásokat jelent, amiket máskor nem kaphat meg” – mondta Croney. “E cél elérése érdekében ügyelj arra, hogy legalább néhány nagyon különleges – és biztonságos – játékot és csemegét csak távolléted esetén kapjon.”

Ha lehetséges, kérj meg valakit, akit kedvel, hogy vigye le legalább egyszer, amíg dolgozol. Bekapcsolva hagyhatod a TV-t, rádiót, hogy legyen a számára valamilyen háttérzaj.

Ha véletlenül arra érsz haza, hogy bepisilt, szétrágta a bútorokat, párnákat, csalódott lehetsz. De nem büntetheted meg! A büntetés növelheti a szorongását és károsíthatja a köteléket köztetek. Ne feledd, hogy a kutyád pánikból csinálja ezeket, nem akar rosszat neked. Ráadásul nem fogja összekapcsolni a büntetést azzal a nemkívánatos viselkedéssel, ami órákkal azelőtt történt, hogy hazaértél.

Ha észreveszed a kedvenceden a tüneteket, érdemes az állatorvosod tanácsát kérni, mert a szeparációs szorongás súlyosbodhat is.

Forrás: HuffPost

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük