Van rá fizikai magyarázat.

Minél többször hallod, annál jobban hozzászoksz

Te is azok közé tartozol akik borzadva hallgatják vissza a saját hangjukat? Ne aggódj, az emberek 90%-a ugyanígy van ezzel… Most pedig megtudhatjuk az okát is ennek a dolognak.

A hang amit visszahallunk az alapvetően más, mint az a hang amit belülről hallunk, mikor beszélünk. Ennek oka puszta fiziológia és anatómia. Sokszor nem is hisszük el, hogy felvételen ez a mi hangunk, olyannyira másnak hat, mint amilyennek mi hisszük a hangunkat. Ez azért van, mert a az a hang amit hallunk az máshogy van közvetítve az agyunk felé, mint az a hang ami belőlünk jön a beszéd által. Amikor felvételt hallgatsz magadról a hangok a levegőben keletkeznek és onnan jutnak a füledbe, amik rezonálnak a dobhártyádon, majd innen jut el a belső fülbe, ahol a hangok stimulálják az idegi pályákat és így kerül a másodperc törtrésze alatt az agyba a hang.

Máshol keletkezik

Ugyanakkor, amikor beszélünk, a hang más módon keletkezik. A hangok többsége a koponyánk csontjaiban vezetődik és a hangunkat is mélyebbnek és zöngésebbnek halljuk emiatt. Ezért van, hogy a felvételről szóló hangunkat mindig magasabbnak és vékonyabbnak halljuk, amit nem igazán kedvelünk. Viszont az igazság az, hogy a “valódi” hangunk, ahhoz áll közelebb másoknak, mint amit a felvételen lehet hallani. De ne legyünk magunkkal olyan szigorúak, saját magát mindig kritizálja az ember, és a hangunkat is sokkal rosszabbnak hisszük, mint amilyen. 🙂

Forrás: CNNForrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük