A szívizomgyulladásban szenvedők általában enyhe tüneteket produkálnak, de néhány beteg kórházba került.

Leginkább a fiatal férfiakat érinti

A Covid-19 vakcinázást követően a szokásosnál nagyobb számú szívizomgyulladásról számoltak be, különösen a fiatal férfiak körében az mRNS-alapú vakcina második adagját követően – közölte az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ.

Összességében 226 oltás utáni esetet igazoltak 30 évnél fiatalabbaknál – mondta Dr. Tom Shimabukuro, a CDC Immunizációs Biztonsági Iroda igazgatóhelyettese. További vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy az oltás okozta-e a szívproblémát, de normális esetben ennél a korosztálynál kevesebb, mint 100 eset várható.

A többség enyhe tünetekkel megússza

Bár pontos számot nem tudni, hogy hány embernél jelentkezhettek a tünetek, mivel gyanítható, hogy voltak olyanok, akiket hazaküldtek a kórházakból. Tizenöt beteget tartottak bent, hármat az intenzív osztályokon. Közülük kettőnek egyéb egészségügyi problémái is voltak az amerikai adatok szerint.

A CDC 220 esetben tudta megerősíteni a betegek gyógyulását; akik az esetek több mint 80%-ában maguktól lettek jobbak.

A szívizomgyulladás tünetei lehetnek láz és fáradtság, valamint légszomj és a mellkasi fájdalom egy nagyon specifikus típusa. A betegek azt figyelik meg, hogy a mellkasuk jobban fáj, amikor előrehajolnak, és enyhül, ha hátradőlnek. A legtöbb eset enyhe és magától elmúlik.

Az ilyen rövid idő alatt fejlesztett vakcináknál nem meglepő, hogy utólag derülnek ki mellékhatások. Ezeknek a veszélye még mindig jóval alacsonyabb, mint a koronavírus megbetegedésé.

Forrás: NBC News

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük