A legtöbb éjszakán álmodunk, és emlékszünk is rá. De van olyan nap, amikor semmi nem rémlik az alvás közbeni időszakunkról. De vajon melyik tesz jót? Egyáltalán egészségesebb-e az egyik a másiknál?

Álmodjunk, vagy ne álmodjunk?

Mindenki álmodik, de jót tesz ez nekünk egészségügyi szempontból? Azt már tudjuk, hogy a konkrét dolgokról való álmodozásnak különleges jelentése lehet, például megtudhatunk magunkról valamit, akár kígyóval, zuhanással vagy üldözéssel kapcsolatos a dolog. Na de mi van azokkal a reggelekkel, amikor felébredünk, és egyáltalán nem emlékszünk az álmainkra? Erre vagy egy tudományos válasz. A Healthy magazin szerint mindannyian álmodunk, amikor belépünk az alvás gyors szemmozgásos, úgynevezett REM szakaszába, de egyre kevesebb ember éri el ezt a fázist. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb ember álmodik, amit Dr. Rubin Naiman “sztrájkoló járványnak” és “közegészségügyi veszélynek” nevezett. Az alváshiányhoz hasonlóan ezt az álomhiányt is álommegvonásnak nevezik, és ez káros mind a testnek, mind az elmének.  Dr. Naiman szerint a rossz álom vagy a sérült álom erősen kapcsolódik az érzelmi zavarokhoz, valamint a szorongáshoz, a depresszióhoz és a mentális betegségek egyéb formáihoz is. Az álom az emlékezetet is feldolgozza és megszilárdítja. Mind az enyhe kognitív zavarok, mind a súlyos idegrendszeri rendellenességek, például az Alzheimer-kór, kóros álmokkal járnak. Ezzel az orvosi szempont is világossá teszi, hogy az álmodozásnak kiemelkedő jelentősége van alvás közben, tehát kijelenthető az álmodozás egy “helyreállító” folyamat.

Álommegvonás ellen

A szakemberek szerint az alváshiány megzavarhatja az anyagcserét és a szív- és érrendszeri egészséget, és fájdalmat okozhat. 90-120 percenként belépünk a REM alvásba, és ezek a REM periódusok átlagosan 5-30 percig tartanak. Ezek a REM periódusok alvásunk utolsó egyharmadában gyakoribbá válnak, így több REM periódusunk a reggel felé fordul elő inkább, mint amikor először elalszik. Ezeket a REM periódusokat különféle akadályok megszakíthatják. Ha nem alszunk eleget, a teljes REM mennyisége csökken, és egyes anyagok, például a koffein, az alkohol és a marihuána megzavarhatják a REM alvást. Vannak, akik lefekvés előtt szeretnek egy-két pohár alkoholt inni, és Dr. Naiman szerint, hogy ez rendben van. Figyelmeztet azonban arra, hogy a legtöbb ember hajlamos túl sokat inni lefekvés előtt, ez pedig negatívan hat az alvásunkra. Az álommegvonást egyelőre még nem vizsgálták eléggé ahhoz, hogy tudják milyen következményei vannak, de a tudósok és az orvosok már most egyöntetűen kijelentik, hogy ez nem jó nekünk. Ha gyakran ébredsz fel úgy, hogy nincsenek álmaid a memóriádban, akkor ideje lenne megváltoztatnia éjszakai rutinodat. Próbálj meg például korábban lefeküdni, vagy kevesebb koffeint, alkoholt inni – írja a The List.

Source link

Vélemény, hozzászólás?