A vita arról, hogy hasznos-e vagy sem, árt-e éjszakai vizet inni, soha nem csendesül el. Általában mégis úgy működik a szabály, hogy ha inni akarunk, akkor igyunk.Na de jó-e inni vizet közvetlenül lefekvés előtt? Ideje eldönteni.

Vízivás lefekvés előtt: igen vagy ne?

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mikor lefekvés előtt megmosom a fogaimat, a fogmosás után közvetlenül nagyon szomjas leszek, és biztosan megiszom 1-2 pohár vizet. De az is gyakran előfordul, hogy egész nap elfelejtettem inni, és a szomjúság valahogy mindig az elalvás előtti időszakban lesz úrrá rajtam. Bevallom, az egyetlen kellemetlenség amit rendszeresen tapasztalok emiatt, hogy éjszaka fel kell kelnem pisilni, ami megzavar a jó alvásban. Valójában azonban ennél sokkal nagyobb problémát is okozhat a lefekvés előtti vízivás, amit egy szakember árult el nekünk.

Ilyen következményei lesznek

Mindenki tudja, hogy a vacsorát legalább három órával lefekvés előtt el kell fogyasztani. Nem is gondolnánk, de nagyjából ugyanez a szabály vonatkozik a vízivásra is, aminek több oka is van. Ennek több oka is van, az egyik például az, hogy ébredés után fennáll a duzzanat veszélye, amelyet a víz-só anyagcseréjének megsértése okoz. A test lehető leghamarabb hajlamos folyadéktartalékokat felhalmozni, amelyek a szem alatti táskákhoz vezetnek. A második fő ok, amiért ne tegyük, az az alvászavar. Ha éjjel gyakran felébredünk azért, hogy mosdóba menjünk, alváshiány alakulhat ki. Az alváshiány pedig negatívan befolyásolhatja a memóriát, a koncentrációt és a hangulatot, stresszt válthat ki, és súlygyarapodáshoz vezethet.  Az alváshiány ráadásul növeli sok krónikus betegség kockázatát, valamint az öregedés, a hormonális egyensúlyhiány és akár az elhízás kialakulásának valószínűségét is. Jobb, ha vizet két órával lefekvés előtt iszunk utoljára. Ha éjszaka szájszárazság jelentkezik, ezek a kiszáradás tünetei, ebben az esetben megengedett ébren iszogatni kis kortyokat szobahőmérsékletű vízből, de ne gurítsunk le egy egész pohárral – figyelmeztet a szakember.

Source link

Vélemény, hozzászólás?