Az olasz divattervezőt szakmájában a minták hercegeként ismerik. Élénk nyomatai a hatvanas években a kultúra szimbólumai voltak, hollywoodi sztárok és dúsgazdag örökösök viselték. De ki ő?

Ki Emilio Pucci, és hogyan lett a divatvilág kiemelkedő alakja?

Folyékony formák, kaleidoszkópikus motívumok és élénk színek: ha Yves Saint Laurent – Le Smoking című könyve felszabadította a nőket, akkor Emilio Pucci több mint 15 évvel korábban már megadták számunkra a mozgás szabadságát. Az olasz tervező gyönyörű ruhái élénk árnyalatokkal és világos szövetekkel lebegtek a test felett, és ez a sajátos kreatív elképzelés arra késztette a tervezőt, hogy megalapozza a történelem egyik legtranszcendensebb divatházát. Története úgy kezdődött, hogy Pucci 1914-ben 1914-ben Nápolyban született Firenze egyik legrégebbi nemesi családjában, és élete nagy részében a firenzei Pucci-palotában élt és dolgozott, de gyakran töltötte a napjait a svájci Alpokban, vagy Capri varázslatos szigetén. Így aktív nők új hullámával találkozott, akik a háború utáni korlátozásokat maguk mögött hagyták, és élvezték a szabadságukat. A fiatal tervező akkoriban nagyszerű sportoló volt, ami szorosan kapcsolódott a karrierje elindulásához.
Ugyanis az első általa tervezett ruhák a Reed College síelő csapatának készültek, de tervei csak 1947-ben kaptak nagyobb figyelmet, amikor a svájci Zermatt-ban volt szabadságon. Egy női barátjának tervezett síruhákat, Toni Frissell, a Harper’s Bazaar munkatársa pedig lefényképezte. A Frissell szerkesztője ezután felkérte Puccit, hogy tervezzen síruhákat az európai téli divat történetéhez, amely a Bazaar 1948 teli számában jelent meg. Pucci volt az első ember, aki egy darabból álló síruhát tervezett, ezzel nagy újdonságot hozott létre. 1950-ben meg is nyitotta első butikját, természetesen Capriban. A butik élénk tér volt, ahol filmsztárok, örökösnők fordultak meg, köztük Grace Kelly, Sophia Loren vagy Jackie Kennedy – ők voltak a fő ügyfelek. Ruháit a mediterrán tájak ihlették, a citromsárga, a rózsaszín, az orgona, az azúrkék és a pisztáciazöld élénk árnyalatainak kifinomult kombinációi jelentek meg rajtuk. A világ minden tájáról származó nők itt kétrészes öltönyökben, érzéki, deszes ruhákban találtak menedéket az akkori korlátozó divat elől.

A cikk még nem ért véget!

1 2

Forrás

Vélemény, hozzászólás?