Van, hogy megtépázta a karantén.

Körülményesebb a szex

Akadnak olyanok, akiknek jót tett, hogy össze voltak zárva a párjukkal, másokkal viszont éppen ellenkezőleg történt. A gyerekek gondozása és a tanulás velük, a házimunka, a folyamatos aggódás a vírustól, a fokozott figyelem a tisztaságra, sok energiát kivett az emberekből.

Mellette nem lehetett végezni azokat a tevékenységeket, amik kikapcsolnak, és megnyugtatnak, mint az edzőterembe járás, találkozás a barátokkal, mozizás, stb. Maximum hosszú sétákat lehetett tenni a lakáson kívül egyedül.

Főleg, ha már korábban is küzdött egy pár a szexuális életével, akkor jöhetett rosszul a folyamatosan összezártság. Ezeknél a pároknál megfigyelhető, hogy még korábban inkább arról volt szó, hogy nem voltak szinkronban, és a háttérbe szorították az intimitást, addig megfigyelhető, hogy a világjárvány megjelenésével a nemi vágy is csökkent a stressz és az énidő hiánya miatt.

Az Indiana Egyetem Kinsey Intézetének tavalyi kutatásában a válaszadók közel fele számolt be a szexuális együttlétek gyakoriságának csökkenéséről a karantén alatt, ideértve a maszturbációt is (bár minden ötödik ember azt mondta, hogy a nemi életében újat próbált ki, például más pozíciót vagy a szextinget).

„Az általános szorongás magasabb szinten van: veszély fenyegeti az egészséget, a munkahelyeket, az oktatást vagy az orvosi ellátást. Nem láttuk a barátokat vagy a családtagokat. Ez a fokozott szorongás hatással lehet ránk a hálószobán belül is: az emberek arról számolnak be, hogy jobban elterelődik a figyelmük, vagy nehezebben tudnak abban a pillanatban jelen lenni, hogy tolakodóbb vagy negatívabb gondolataik vannak” – foglalta össze Kate Moyle, szexuálpszichológus.

Mit lehet tenni?

Moyle azt javasolja, hogy párként közelítsük meg a problémát: nézzünk szét együtt egy szex játékokat áruló weboldalon, vagy hallgassunk meg egy együttlétet bemutató podcastot, és beszéljünk róla. Az ötlet lényege szerinte az újdonság bevezetése. „Azt hiszem, sok pár abbahagyta az egymás felfedezését a lezárás során. Ez egyébként általában a hosszú távú kapcsolatokban történik: feltételezzük, hogy mindent tudunk partnerünkről.”

A közös programok is fontosak. Nem feltétlenül kell valaminek „szexinek” lennie, lehet például együtt főzni is. „Ez egy közös élmény. Ha beszélgetünk és közelebb érezzük magunkat partnerünkhöz, nyitottabbá válhatunk a szexualitás terén is. Jó emlékezni arra, hogy jól érezhetjük magunkat együtt. Lehet, hogy egész nap, és minden nap együtt vagyunk, de fel kell ismernünk, hogy ez nem feltétlenül minőségi idő” – mondja Moyle.

A technológia is akadályt jelenthet, különösen, ha a munkaidőnk elmosódott, így egy telefon nélküli este vagy az eszközök száműzése a hálószobából segíthet. “Az osztatlan figyelem nagy része az intimitásnak” – mondja Moyle, aki hozzáteszi, fontos, hogy legyen időnk külön is.

Bár nem hangzik túl szexinek, de érdemes beidőzíteni az együttlétet is, hogy semmi se vonja el a figyelmet, és legyen rá rendesen idő is.

Forrás: The Irish Times

Forrás

Vélemény, hozzászólás?