Házastársak a világűrben.

A férj, majd a feleség

Tavaly tavasszal a NASA űrhajósai, Bob Behnken és Megan McArthur elvitték fiukat, hogy megnézzék a SpaceX Falcon 9 rakétáját. “Megnézhetett egy rakétaindítást anyuval és apuval egyaránt, és beszélhettünk vele erről” – mondta McArthur nemrégiben az újságíróknak.

Nem sokkal ezután Theo, aki akkor 6 éves volt, búcsút intett az apjának, Behnken pedig felmászott a SpaceX Crew Dragonba. Most McArthur, vagyis az anya, arra készül, hogy ugyanezt az űrhajót vezesse a Crew-2 nevű misszión – a SpaceX második rutinszerű repülésén. Szó szerint ugyanaz a kapszula, csak felújítva. 

Már egyszer járt az űrben, hogy segítsen a Hubble Űrtávcső javításában, de soha nem tette be a lábát az űrállomásra.

Gyerekként nem egyszerű

Theo számára, aki ebben a hónapban 7 éves, nem könnyű, hogy űrhajósok a szülei. “Eleinte félelmetes volt neki, és azt mondta: >>nem akarom, hogy a rakéta elinduljon<<- mondta Behnken nemrég a People magazinnak. “De miután meglátott egyet, rendben volt azzal, hogy megyek, majd anyu megy, azzal a kikötéssel, hogy anya után ő menjen. Nem tudom, sikerül-e megvalósítanunk neki ezt, de ez a terve.”

McArthur szerint nem könnyű figyelni, ahogy a párját fellövik. “Az egyik legnehezebb dolog, amikor figyelem, ahogyan a szeretett személy elindul az űrbe” – mondta a The Washington Postnak. “Sokkal nehezebb, mintha magam csinálnám. Megvan a kiképzése. Felkészült a misszióra. Amikor nézem, csak néző vagy. És nem számít, mi történik, semmit sem tehetek, hogy hozzájáruljak a helyzethez.”Forrás

Vélemény, hozzászólás?